Liderii lumii îngrijorați de activitățile nucleare iraniene

SUA, Regatul Unit, Germania şi Franţa s-au declarat sâmbătă îngrijorate de activităţile nucleare ale Iranului, ele cerând guvernului de la Teheran să revină la masa negocierilor cu comunitatea internaţională, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

În cadrul summitului G20 de la Roma, preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit sâmbătă pentru a discuta despre strategia viitoare în tratativele cu Iran privind programul său nuclear.

”Suntem convinşi că este în continuare posibil să se ajungă rapid la un acord pentru revenirea la respectarea Planului de Acţiune Global Comun (PAGC) pentru a garanta pe termen lung că programul nuclear iranian este destinat exclusiv unor scopuri paşnice şi pentru a avea în vedere o ridicare a sancţiunilor”, indică cei patru lideri într-un comunicat comun.

”Acest lucru va fi posibil doar dacă Iranul îşi schimbă direcţia”, au avertizat ei.

”Contăm pe o revenire a Iranului la masa negocierilor. Dar timpul expiră. În Iran are loc îmbogăţirea uraniului şi acest lucru ne îngrijorează profund”, a spus Merkel.

”Îl îndemnăm pe preşedintele Raïsi (n.r. Ebrahim) să profite de această oportunitate şi să reia un efort de bunăcredinţă pentru ca negocierile noastre să izbândească urgent. Acesta este singurul mod sigur de evitare a unei scaladări periculoase, care nu este în interesul niciunei ţări”.

În 2015, marile puteri mondiale şi Iranul au încheiat un acord istoric, intitulat Planul de Acţiune Global Comun şi menit să împiedice dotarea Teheranului cu bomba atomică. SUA au părăsit unilateral acordul în 2018, în mandatul preşedintelui de la acea vreme Donald Trump.

Iranul s-a declarat în această săptămână pregătit să reia în luna noiembrie negocierile pentru salvarea PAGC.

Sursă foto: AP/ Evan Vucci

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ambasadorul Român Daniel Ioniță: Urmărim sprijinirea Republicii Moldova în asigurarea securității sale energetice

Mon Nov 1 , 2021
Obiectivele strategice urmărite de România în politicile sale energetice față de Republica Moldova vizează asigurarea securității energetice a statului. Declarații în acest sens au fost făcute de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, relatează infoprut.ro. Potrivit diplomatului, în acest sens este necesară interconectarea R. Moldova cu spațiul UE, prin România, […]