Lakkotrypis: „Ankara vede Marea Mediterană ca un lac turcesc”

În vreme ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în fața membrilor partidului său faptul că Grecia s-a resemnat cu geopolitica impusă de Ankara în Marea Mediterană, ministrul energiei cipriot, Georgios Lakkotrypis, a subliniat în fața ministrului de externe grec faptul că țara sa va continua planurile de forare a hidrocarburilor în zona economică exclusivă a statului.

Declarația ministrului de la Nicosia a avut loc în cadrul Conferinței „Securitate și perspective pentru noile rute energetice în estul Mediteranei”, organizată de Fundația Culturală a Uniunii Ziariștilor din Atena.

Giganți energetici precum ExxonMobil, Total și Eni au achiziționat drepturi de explorare și exploatare a zonei economice exclusive din Cipru.

La rândul său, ministrul de externe de la Atena, Nikos Dendias, a respins vehement afirmațiile lui Erdogan și a evidențiat că Grecia nu va da înapoi în apărarea drepturilor sale suverane.

El a spus că statul elen este întotdeauna pregătit să ajungă la o înțelegere onorabilă cu Turcia, dar nu va accepta niciodată un compromis necinstit, abuziv și nedrept.

„După cum am subliniat în mod repetat, acțiunile ilegale nu produc niciun efect juridic. Grecia, alături de comunitatea internațională, resping și condamnă acțiunile ilegale ale Turciei în regiune, care continuă să submineze pacea și securitatea regională, creând, printre altele, pretexte pentru uzurparea drepturilor suverane ale țărilor din regiune”, a declarat ministrul de externe grec.

Lakkotrypis a menționat că, în ciuda amenințărilor turce și a invadării zonei economice exclusive, Cipru continuă să atragă noi companii și își va promova interesele naționale.

„Zona de est a Mediteranei ar putea juca rolul unei surse alternative de energie, iar livrările pot fi direcționate către UE. Din această perspectivă trebuie să examinăm încălcările Turciei. Jocul și interesul nu se referă doar la sursele de energie, ci și la rutele de energie […] Ankara vede Marea Mediterană ca un lac turcesc”, a subliniat ministrul cipriot.

Declarațiile au avut loc în cadrul Conferinței „Securitate și perspective pentru noile rute energetice în estul Mediteranei”, organizată la 20.02.2020 de Fundația Culturală a Uniunii Ziariștilor din Atena.

Sursă articol și foto: tovima.gr/

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Operațiunea spionilor ruși de monitorizare a fibrei optice din Oceanul Atlantic

Fri Feb 21 , 2020
Guvernul rus a trimis o echipă de spioni în Irlanda pentru a monitoriza cablurile de fibră optică subacvatice, care asigură traficul de comunicații între America de Nord și Europa de Vest. Se presupune că spionii au fost trimiși în Irlanda de Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate […]