Joe Biden va discuta cu Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, în încercarea de a dezamorsa tensiunile din Estul Europei

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri că foarte probabil va discuta cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, în încercarea de a atenua tensiunile dintre cele două ţări, într-un moment în care Rusia este acuzată că a desfăşurat trupe la frontiera comună, notează AFP, potrivit AgerPress.

Jurnaliştilor care l-au întrebat dacă va vorbi cu Vladimir Putin sau cu Volodimir Zelenski, liderul de la Casa Albă le-a răspuns “foarte probabil“.

Preşedintele american, care se află la Nantucket, în statul Massachusetts, a spus că este “îngrijorat” şi a reafirmat sprijinul său pentru “integritatea teritorială” a Ucrainei.

Cu puţin timp înainte, Casa Albă a cerut continuarea eforturilor diplomatice pentru a dezamorsa tensiunile dintre Ucraina şi Rusia.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, Jake Sullivan, a discutat cu un oficial ucrainean, Andrii Yermak, şi cei doi “au convenit că toate părţile ar trebui să-şi continue eforturile diplomatice pentru a atenua tensiunile”, potrivit unei purtătoare de cuvânt.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat constant îngrijorarea cu privire la mişcările de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, alarmându-se din cauza unei posibile invazii.

Vineri, secretarul general al NATO a avertizat Rusia împotriva „consecinţelor” şi a „preţului care va trebuit plătit dacă recurge la forţă împotriva Ucrainei” cu „forţele gata de luptă” transportate la frontierele ţării

„Rusia, pentru a doua oară în acest an, a concentrat echipamente grele, tancuri şi trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei (…) Trebuie să fie clar că dacă Rusia utilizează forţa împotriva Ucrainei, asta va avea costuri care vor avea consecinţe. De aceea continuăm să facem apel la Rusia să evite escaladarea”, a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă de la sediul Alianţei.

Sursă foto: Getty Images

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ministrul Apărării din Japonia solicită un buget record pentru a accelera achizițiile de echipamente militare

Sat Nov 27 , 2021
Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat vineri că intenționează să suplimenteze bugetul armatei cu suma record de 6,7 miliarde de dolari, pentru a accelera achizițiile de echipamente militare, invocând mediul de securitate regională „din ce în ce mai agresiv”. Remarcând provocările Chinei și Coreei de Nord, ministerul a […]