Joe Biden a convocat o teleconferință vineri după-amiază cu liderii României, Poloniei și ai aliaților majori din NATO

Un oficial de la Casa Albă a confirmat faptul că președintele american a solicitat acest apel, la care vor participa Canada, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, alături de liderii UE și ai NATO, anunță The Guardian.

Nu a fost publicată o agendă foarte specifică a discuției, dar este de presupus că Joe Biden își va informa aliații asupra ultimelor evoluții privind acumularea de trupe rusești și a scenariilor anticipate de evoluție a crizei, așa cum președintele american a făcut frecvent în ultime perioadă. Ieri, Biden a declarat că “fiecare indiciu pe care îl avem este că rușii sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Din informațiile noastre, credem că se va întâmpla în zilele următoare.”

Prezența la întâlnire a Poloniei și a României, țări în care sunt desfășurate componente ale scutului antirachetă, ar putea avea legătură și cu răspunsul scris dat ieri de Moscova către SUA. În acesta se arată că “măsurile de verificare reciprocă propusă de partea americană în legătură cu complexele Aegis Ashore din România și Polonia, precum și unele obiective din partea europeană a Rusiei, pot fi luate în considerare în continuare”.

După ce ministrul român de Externe a invitat Rusia să viziteze baza de la Deveselu pentru a se convinge că aceasta nu găzduiește decât rachete defensive, reprezentanți ai Rusiei au declarat inițial că nu sunt interesați de o astfel de acțiune, deoarece rachetele de interceptare pot fi rapid înlocuite.

Sursă foto: Agence France-Presse (AFP)

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Dronele americane supraveghează tot ce mişcă la graniţa ruso-ucraineană

Fri Feb 18 , 2022
Cerul Ucrainei, dar şi spaţiul aerian de deasupra Mării Negre, mai ales în proximitatea Crimeei, sunt împânzite de avioane de supraveghere sau drone americane şi nu numai, anunță adevărul.ro. Pe 16 februarie, de exemplu, zi în care s-a spus că Rusia va invada Ucraina, au existat două drone care au […]