Jens Stoltenberg: „Orice tentativă de îndepărtare de America de Nord îi va diviza pe europeni”

Alianţa Nord-Atlantică a întors foaia anilor Trump, marţi (01.12.2020), cu ultima reuniune din acest an a miniştrilor de externe şi aşteaptă cu nerăbdare instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden pentru a consolida legăturile cu SUA, comentează AFP, citată de Hotnews. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îl aşteaptă pe Joe Biden la Bruxelles pentru un summit la începutul anului 2021 şi nu şi-a ascuns satisfacţia după alegerea fostului vicepreşedinte al lui Barack Obama.

„Este un lucru bun pentru noi toţi. Joe Biden este un fervent partizan al NATO. Putem spera să întărim legăturile transatlantice”, a spus el luni, în cadrul prezentării reuniunii miniştrilor de externe.

De asemenea, este ultima întâlnire cu secretarul de stat american, Mike Pompeo. Discuţiile au loc prin videoconferinţă pe parcursul a două zile.

Marţi, reuniunea a fost dedicată viitorului Alianţei, pusă la încercare de neîncrederea pe care i-a inspirat-o preşedintelui Donald Trump, precum şi „capacităţii Alianţei de a se adapta pentru a face faţă schimbărilor în raportul de forţe odată cu reînarmarea Rusiei şi ascensiunea Chinei ca putere economică şi militară”, a declarat Jens Stoltenberg la sfârşitul primei zile.

Un raport comandat mai multor experţi asupra reformelor care trebuie avute în vedere pentru o mai bună funcţionare a Alianţei a fost făcut public marţi.

Acesta face o serie de recomandări, în special necesitatea de a proteja infrastructura vitală din ţările Alianţei împotriva investiţiilor chineze. „Raportul va alimenta propunerile pe care le voi prezenta statelor membre cu ocazia summitului Alianţei”, a explicat Jens Stoltenberg. Data nu a fost încă stabilită, dar tradiţia cere să vină după ceremonia de instalare a noului preşedinte american, potrivit unui responsabil al NATO.

O modificare a regulilor pentru luarea deciziilor este, de asemenea, menţionată în raport, dar nu are nicio şansă de a fi aprobată.

Aliaţii se aşteaptă de la Joe Biden să redea Statelor Unite rolul lor în cadrul Alianţei, dar se declară „realişti”. „Nu mă aştept la schimbări fundamentale majore în strategie”, a comentat un responsabil european.

Dezangajarea militară americană va continua şi europenii vor fi chemaţi să îşi asume mai multe responsabilităţi în cadrul misiunilor Alianţei în Afganistan şi Irak, a subliniat Jens Stoltenberg. „În februarie 2021, vor trebui luate decizii dificile pentru misiunea în Afganistan dacă procesul de pace eşuează”, a avertizat el.

Dorinţa europeană de autonomie strategică stârneşte însă preocupare în cadrul Alianţei. „Orice tentativă de îndepărtare de America de Nord îi va diviza pe europeni”, a avertizat secretarul general al NATO.

Sursă foto: dw.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Replica Moscovei după ce Maia Sandu a solicitat retragerea trupelor ruse din Transnistria

Wed Dec 2 , 2020
După ce Maia Sandu, noul președinte ales de la Chișinău, a solicitat luni (30.11.2020) Federației Ruse să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, Kremlinul s-a grăbit să îi ofere acesteia o replică. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a calificat, marţi (01.12.2020), drept „iresponsabil” apelul lansat de Maia […]