Japonia şi Thailanda anunță un un nou acord în sfera apărării

Prim-ministrul JAPONEI FUMIO KISHIDA ACCEDE CU TAILANDIA DE APARARE

Liderii Japoniei şi Thailandei au anunţat luni un nou acord în sfera apărării, precum şi planuri de îmbunătăţire a relaţiilor economice, în ultima etapă a unui turneu efectuat de prim-ministrul nipon Fumio Kishida în trei ţări din Asia de Sud-Est, transmite Reuters.

Acordul ar urma să faciliteze transferul de echipamente şi tehnologie militară din Japonia în Thailanda, care are una dintre cele mai mari şi mai echipate armate din regiune, dar şi o istorie îndelungată de relaţii cu armata SUA. Nu au fost dezvăluite mai multe detalii despre acest acord, menţionează Reuters.

Acest lucru va ajuta la consolidarea apărării şi a investiţiilor din Japonia în această activitate, ceea ce constituie un obiectiv important pentru Thailanda”, a declarat prim-ministrul thailandez Prayuth Chan-ocha, într-o declaraţie comună citită alături de Kishida.

Premierul thailandez a adăugat că a discutat despre îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare şi elaborarea unui parteneriat economic pe cinci ani cu Japonia, cel mai mare investitor din Thailanda.

Asia de Sud-Est reprezintă de zeci de ani o regiune importantă pentru Japonia, găzduind unele dintre cele mai mari companii ale sale din industrie, infrastructură, inginerie sau fabricarea de vehicule şi electronice.

În acelaşi timp, notează Reuters, regiunea rămâne un câmp de luptă între Statele Unite, aliat apropiat al Japoniei, şi rivalul lor China, principalul partener comercial din Asia de Sud-Est.

În călătoria sa de trei zile, Kishida a vizitat de asemenea Vietnam şi Indonezia, unde firmele japoneze menţin o prezenţă semnificativă.

Ca lider al singurului membru al Asiei în G7, premierul japonez a discutat în timpul vizitei sale în Asia de Sud-Est şi despre invazia rusă din Ucraina, într-un context în care o singură naţiune din regiune – Singapore – a aderat la sancţiuni împotriva Moscovei.

Nouă ţări din Asia de Sud-Est au susţinut însă rezoluţia Naţiunilor Unite din martie care a condamnat invazia, iar Kishida i-a mulţumit lui Prayuth pentru sprijinul Thailandei.

Am fost de acord cu prim-ministrul Prayuth că încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ori modificări unilaterale ale statu-quo-ului cu forţa nu trebuie să fie tolerate nicăieri“, a spus premierul nipon.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

„Serviciile secrete ruse încearcă să spioneze cibernetic structuri guvernamentale din România”

Wed May 4 , 2022
Prezent la Interviurile Digi24.ro,  Anton Rog, directorul Cyberint, a declarat că principalele servicii ruse de spionaj, FSB, GRU și SVR încearcă să spioneze cibernetic „patru-cinci” structuri guvernamentale ale României. „Din punct de vedere cibernetic, au încercat și încearcă într-o formă continuă să fie prezente în unele structuri din Guvernul României, […]