Iranul cere Franței să respecte angajamentele internaționale privind armele nucleare

Ministerul de externe din Iran declară că este îngrijorat de faptul că Franța testează noi rachete balistice, iar acest lucru este în totală contradicție cu angajamentele internaționale ale acesteia, a precizat sâmbătă (20.06.2020) agenția de știri iraniană IRNA.

 Purtătorul de cuvânt al ministerului, Abbas Mousavi, a declarat că recentul test al armatei franceze a unei rachete balistice intercontinentale M51 de nouă generație capabilă să transporte mai multe focoase nucleare este incompatibil cu angajamentele Franței față de dezarmarea nucleară.

El a cerut Parisului să-și respecte pe deplin obligațiile internaționale cu privire la dezarmarea nucleară.

Mousavi a declarat că arma este o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, iar testarea unor astfel de arme afectează Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.

Vineri (19.06.2020), Consiliul de administrație al agenției de supraveghere atomică a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care se solicită Iranului să ofere inspectorilor accesul la facilitățile unde se crede că țara a depozitat sau folosit materiale nucleare nedeclarate.

Sursă foto: middleeastmonitor.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

SUA și Rusia reiau negocierile privind noul START

Sun Jun 21 , 2020
SUA şi Rusia reiau luni (22.06.2020), la Viena, negocierile privitoare la controlul armamentelor, însă acestea par ameninţate încă de la început de instanţa Washingtonului ca la discuţii să participe şi China, ceea ce Beijingul refuză, transmite AFP, citat de Agerpres. Ambasadorul Marshall Billingslea, reprezentantul preşedintelui american în problema dezarmării, şi […]