Iranieni arestați la Copenhaga pentru spionaj în favoarea Arabiei Saudite

Autoritățile daneze au anunțat arestarea a trei separatiști iranieni, acuzați de acțiuni de spionaj în favoarea serviciilor de informații din Arabia Saudită. Arestările au fost anunțate la data de 03.02.2020, de Serviciul de Securitate și Informații Danez, cunoscut sub acronimul PET.

Potrivit PET, cei trei iranieni fac parte din gruparea Mișcarea Arabă de Luptă pentru Eliberarea Ahvaz (ASMLA). Cunoscută și sub numele de Al-Ahwaziya, mișcarea a fost înființată în anul 1980 și are ca scop revendicarea unui stat separat pentru etnicii arabi care locuiesc în provincia Khuzestan, din sud-vestul Iranului, o regiune foarte bogată în petrol.

Directorul PET, Finn Borch Andersen, a declarat că cei trei iranieni au fost recrutați în 2012 de către Directoratul General de Informații (GID), principala agenție de informații din Arabia Saudită. Se presupune că aceștia au întreprins acțiuni de spionaj împotriva unur grupuri și persoane cu atitudini pro-iraniene din Danemarca și alte țări din nordul continentului european, în numele GID. Potrivit PET, ar fi realizat în mod regulat rapoarte pentru ofițerul coordonator, cel din urmă având acoperire diplomatică la Ambasada Arabiei Saudite din Copenhaga.

În octombrie 2018, unul dintre cei trei a fost vizat de o tentativă de asasinat de către serviciile de informații iraniene. Dar autoritățile daneze au reușit să prevină evenimentul, menținând-i sub monitorizare pe cei trei iranieni.

La 03.02.2020, ministrul afacerilor externe din Danemarca l-a convocat pe ambasadorul saudit din Copenhaga pentru a depune o plângere oficială pentru activități de spionaj. Potrivit presei daneze, ambasadorul danez la Riad a contactat guvernul statului arab pentru a-și exprima nemulțumirea pentru acest incident.

Sursă articol: intelnews.org

Sursă foto: wikiwand.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Regândirea strategiei de counterintelligence a SUA și lupta cu dezinformarea

Sun Feb 9 , 2020
Experți ai DefenseOne apreciază că de prea multă vreme paradigma de „counterintelligence” a SUA a fost concentrată pe protejarea secretelor de stat, dar acest lucru trebuie să se schimbe dacă Washingtonul își dorește să lupte cu propaganda și dezinformarea, în special sub auspiciile unei ere în care acțiuni de acest […]