Iran și Turcia critică Emiratele Arabe Unite pentru acordul cu Israel

Turcia a acuzat vineri (14.08.2020) Emiratele Arabe Unite de „trădarea cauzei palestiniene” prin acceptarea de a semna un acord de normalizare a relaţiilor cu Israel, susţinut de SUA, potrivit The Guardian.

„Emiratele Arabe Unite se străduiesc să prezinte aceasta drept un fel de sacrificiu pentru Palestina, în timp ce ele au trădat de fapt cauza palestiniană pentru a-şi servi micile interese”, a precizat într-un comunicat ministerul de externe de la Ankara.

De asemenea, ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a spus joi (13.08.2020) că acest acord este „un pumnal înfipt în mod nedrept în spatele poporului palestinian și al tuturor musulmanilor”.

Este bine cunoscut faptul că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este un aprător al cauzei palestiniene, criticând în repetate rânduri țările arabe pentru atitudinea insuficient de fermă față de statul israelian.

Reacţia vehementă a Ankarei intervine de asemenea într-un moment de tensiune în relaţiile dintre Turcia şi Emiratele Arabe Unite, doi rivali regionali. Cele două ţări se situează pe poziţii divergente îndeosebi cu privire la Libia, unde sprijină tabere opuse.

Acordul ce ar urma să fie semnat în aproximativ o lună la Washington, ar transforma EAU în cel de-al treilea stat care încheie un astfeld e acord cu Israelul, după Iordania și Egipt. În schimbul acestui acord, Israelul a acceptat „să pună capăt continuării anexării teritoriilor palestiniene”, conform EAU.

Dar premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a confirmat, evocând o simplă „amânare”.

Sursă foto: orfonline.org

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Participare română la Ziua Forțelor Armate din Polonia

Mon Aug 17 , 2020
Într-un comunicat al MApN, din 16.08.2020, se precizează că secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, la invitația ministerului polonez al apărării, la ceremoniile organizat la Varșovia, cu ocazia Zilei Forțelor Armate Poloneze. Evenimentul a fost organizat în contextul împlinirii a 100 […]