Investigație americană privind posibile scurgeri radioactive la o centrală nucleară chineză

Guvernul american a demarat o investigație săptămâna trecută privind o posibilă scurgere de la o centrală nucleară din China după ce o companie franceză care ajută la operarea ei a avertizat cu privire la o „amenințare radiologică iminentă”, relatează CNN, citat de Hotnews.

Compania a acuzat, de asemenea, că autoritățile de monitorizare din China au majorat limita de radiații acceptabile din jurul Centralei Nucleare Taishan din provincia Guangdong pentru a nu fi nevoite să o închidă, potrivit unei scrisori trimise de operatorii francezi Departamentului de energie din SUA și obținută de jurnaliștii de la CNN.

În pofida notificării alarmante de la Framatome, compania franceză, administrația Biden crede că instalația nu a ajuns încă la un „nivel de criză”, potrivit uneia din sursele CNN.

Deși oficialii americani au stabilit că situația nu reprezintă deocamdată o amenințare, este neobișnuit ca o companie străină să notifice unilateral guvernul american pentru a solicita ajutor când compania de stat chineză care deține centrala nu a recunoscut încă existența unei probleme.

Însă se pare că există suficiente îngrijorări pentru ca situația să fie discutată în mai multe ședințe de săptămâna trecută ale Consiliului Național de Securitate al SUA care monitorizează situația.

Administrația Biden a discutat problema cu guvernul francez și proprii experți de la Departamentul de energie, potrivit surselor CNN, aflându-se de asemenea în legătură cu oficiali chinezi, deși amploarea discuțiilor cu aceștia este neclară.

Guvernul american a refuzat să își explice evaluarea, dar oficiali din mai multe ministere au insistat că SUA sunt obligate de către tratatele internaționale să facă situația cunoscută dacă aceasta reprezintă un risc pentru publicul chinez.

Sursă foto: scmp.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Declarație comună NATO: comportamentul Chinei reprezintă „provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli”

Mon Jun 14 , 2021
Ambiţiile şi comportamentul Chinei reprezintă „provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli”, au afirmat liderii NATO într-o declaraţie comună semnată înainte de începerea summitului de luni (14.06.2021) de la Bruxelles, potrivit unor surse DPA, citat de Agerpres. „Suntem îngrijoraţi de astfel de politici coercitive care sunt în contrast […]