Întrevedere a șefului SMAp cu oficiali de rang înalt din armata SUA și reprezentanți ai think tank-urilor americane

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite ale Americii în perioada 12 – 18 iulie, transmite MApN într-un comunicat.

De asemenea, oficialul român a avut întrevederi și cu șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul James C. McConville, șeful Forțelor Navale, amiralul Michael Gilday, cu locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David W. Allvin, șeful Gărzii Naționale a SUA, generalul Daniel R. Hokanson, și cu locțiitorul comandantului suprem al Allied Command Transformation (ACT), generalul Paolo Ruggiero.

Pe timpul vizitei în SUA, șeful SMAp a participat la ceremonia de realizare a Capabilității Operaționale Complete a Comandamentului Forțelor Întrunite (JFC) Norfolk şi a purtat discuții cu reprezentanți ai unor importante grupuri de analiză din domeniul apărării.

În dialogul cu oficialii militari americani a fost subliniată importanța evoluțiilor mediului de securitate în regiunea Mării Negre, a fost analizată eficiența activităților de descurajare întreprinse în cadrul NATO și în plan bilateral, precum și asigurarea interoperabilității și operaționalizarea cât mai rapidă a sistemelor de armament recent achiziționate de Armata României. Totodată, întâlnirile au facilitat identificarea unor modalități concrete de intensificare a cooperării.

Discuțiile cu reprezentanții structurii de comandă a ACT s-au circumscris temelor privind dezvoltarea capabilităților aliate, abordarea strategică a situației de securitate și planificarea activităților comune de instruire. La ceremonia de la Norfolk, generalul-locotenent Daniel Petrescu l-a felicitat pe amiralul Andrew Lewis, comandantul JFC, pentru eficiența cu care, în procesul de adaptare a Alianței, s-a realizat o importantă capabilitate de comandă și control, inițiată la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, din iunie 2018.

O altă etapă a vizitei în Statele Unite ale Americii a fost constituită din întâlniri cu reprezentanți ai institutelor „Center for European Policy Analysis”, „Atlantic Council” și „The Heritage Foundation”, organizații care, prin analizele pe care le efectuează și prin legăturile pe care le promovează, pot influența politicile americane, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Vizita șefului SMAp se încadrează în acțiunile de consolidare a cooperării cu Statele Unite ale Americii în domeniul apărării. Relațiile solide și dinamice de colaborare dintre militarii români și americani reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic, care urmărește consolidarea securității României şi promovarea țării noastre ca vector de stabilitate în Europa de Sud-Est.

Sursă foto: mndse.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Tot mai mulți diplomați americani acuză simptome ale „sindromului Havana”

Mon Jul 19 , 2021
Guvernul SUA investighează îmbolnăvirea mai multor angajați și diplomați de la ambasada sa din capitala Austriei, Viena. Peste 20 de oficiali au raportat simptome similare cu „sindromul Havana”, o boală misterioasă, de când președintele american Joe Biden a preluat mandatul, în ianuarie, relatează BBC. Sindromul este inexplicabil, dar oamenii de […]