Instanță britanică: utilizarea sistemelor de recunoaștere facială nu este suficient reglementată

Curtea de Apel din Londra a decis marţi (11.08.2020) că poliţia britanică utilizează ilegal recunoaşterea facială şi încalcă astfel viaţa privată, transmite AFP, potrivit Agerpres. Decizia vine în urma unui proces intentat de Ed Bridges, militant pentru drepturile civile. Acuzațiile acestuia fuseseră anterior respinse de mai multe ori.

Bridges s-a arătat nemulțumit de faptul că a fost scanat cu un sistem de recunoaștere facială, la Cardiff, în Țara Galilor, cu două ocazii – în 2017, când făcea cumpărături de Crăciun, şi în 2018, cu ocazia unei manifestaţii.

Fotografiile obţinute astfel sunt comparate cu cele dintr-o „listă de supraveghere” în care pot fi incluşi suspecţi, persoane dispărute sau care prezintă interes din alte motive.

Judecătorii britanici au precizat în sentință că utilizarea recunoaşterii faciale nu este suficient reglementată, însă nu s-au pronunţat împotriva tehnologiei în sine. În schimb, ei au decis că „prea multe sunt lăsate la aprecierea fiecărui agent de poliţie”, că nu există prevederi clare privind locurile unde poate fi utilizată tehnologia și nici privind adăugarea unei persoane pe lista de supraveghere.

Bridges și organizația non-guvernamentală Liberty, care l-a susținut în demersurile împotriva instituțiilor statului, s-au arătat mulțumite de decizia instanței și au cerut autorităților să recunoască că un astfel de instrument tehnologic reprezintă un pericol grav pentru societate.

Poliţia din Ţara Galilor a declarat că nu va face apel împotriva deciziei.

Sursă foto: josephsteinberg.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Atacuri cu dronă ale armatei turce în nordul Irakului

Wed Aug 12 , 2020
Aproximativ 15 persoane au fost ucise într-un atac operat de o dronă turcă în nordul Irakului, a precizat marți (11.08.2020) televiziunea irakiană Alsumaria News, care citează surse din interiorul forțelor de securitate, potrivit Bulgarian Military. Potrivit postului TV, cinci polițiști de frontieră irakieni, inclusiv doi ofițeri și zece membri ai […]