Manevre militare lângă Galați ale tancurilor americane M1A2 Abrams

Tancuri principale de luptă M1A2 Abrams şi vehicule de luptă ale infanteriei Bradley din Brigada 1 Blindată „Ironhorse” (SUA) au efectuat exerciţii în apropiere de Galaţi, într-o zonă aflată la aproximativ 19 kilometri de frontiera României cu Republica Moldova.

Militarii şi tehnica americană prezentă la exerciţiu fac parte din Batalionul 2, Regimentul 5 Cavalerie „Lancers”, transmite Adevărul.

Subunităţi ale brigăzii vor staţiona timp de nouă luni în Europa, iar acum sunt dislocate în România, cu ocazia Operaţiunii „Atlantic Resolve”.

În lunile următoare, militarii americani vor participa la o serie de exerciţii cu forţe româneşti şi alte forţe NATO pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantică.

Unitatea cuprinde aproximativ 3.000 de militari, 60 de tancuri Abrams, 20 obuziere autopropulsate M109 Paladin şi 120 de maşini de luptă ale infanteriei Bradley.  În premieră, la manevrele din România participă şi o subunitate specializată în acţiunile de război electronic – plutonul „Wild Bill”.

Scenariul exerciţiului nu a fost dezvăluit de militarii americani, dar unele surse militare susţin că s-a simulat o intervenţie în cazul unei agresiuni în proximitatea  „Porţii Focşanilor”, zonă relativ greu de apărat în cazul unui atac venit din partea Rusiei. Concret, experţii militari susţin că România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO.

Vulnerabilitatea a fost semnalată, acum câteva luni, de think-tank-ul american CEPA într-o dezbatere pe tema mobilităţii militare, în care s-au luat în calcul mai multe scenarii de conflicte, dar era cunoscută şi de militarii români de ceva timp.

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul Frederick Benjamin „Ben” Hodges, a făcut, printre altele, o scurtă caracterizare a situaţiei militare în cazul unui atac rusesc în „Poarta Focşanilor”.

„Scenariul s-a concentrat asupra reliefului foarte dificil, a obstacolelor puse de munţii Carpaţi şi apoi de fluviul Dunărea, care este un obstacol, dar şi ceva care ne ajută”, a explicat generalul în retragere.

„Poarta Focşanilor” este o suprafaţă de teren care se întinde în patru judeţe – Vrancea, Galaţi, Brăila şi Buzău. Analiştii militari o consideră ca fiind una de importanţă strategică pentru că trupele care vin din est pot ataca uşor Bucureştiul de la nord.

Sursă foto: financialtribune.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *