O curte federal din SUA a decis că programul de supraveghere în masă al Agenției Naționale de Securitate (NSA), expus de Edward Snowden în 2013, a fost ilegal și, posibil, chiar neconstituțional, informează Reuters.

Decizia din 02.09.2020 vine la șapte ani după ce Edward Snowden a făcut public faptul că au fost monitorizate milioane de apeluri telefonice ale americanilor, fapt ce a condus la mari dispute în spațiul public cu privire la confidențialitatea și viața privată a cetățenilor americani.

„Acum șapte ani, când o știre menționa că sunt acuzat ca infractor pentru că am spus adevărul, nu mi-am imaginat niciodată că voi trăi pentru a vedea instanțele noastre condamnând activitățile NSA ca fiind ilegale”, a precizat Snowden miercuri (02.09.2020) într-o postare pe Twitter.

După ce Snowden a dezvăluit în 2013 programul de colectare a înregistrărilor telefonice derulat de NSA, mulți oficiali au susținut acest program, spunând că a contracarat cu succes atacuri teroriste. Mike Rogers, un republican din Michigan care conduce Comitetul de Informații al Senatuluia, a spus, de exemplu, că programul de supraveghere al NSA a oprit peste 50 de atacuri teroriste.

Edward Snowden este în continuare acuzat de spionaj în SUA.

Sursă foto: politico.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *