Diplomat rus expulzat din Norvegia pentru spionaj

Prezentam acum două zile cazul unui cetățean norvegian arestat la Oslo pentru presupuse acțiuni de spionaj în favoarea Federației Ruse. Joi (20.08.2020), presa din Norvegia a precizat că guvernul de la Oslo a cerut miercuri expulzarea unui diplomat rus, tot sub acuzația de spionaj – același caz în care este implicat și cetățeanul norvegian.

Autoritățile de la Oslo au arestat sâmbătă (15.08.2020) un cetățean norvegian, după ce acesta s-ar fi întâlnit cu un ofițer de informații din Federația Rusă. Arestarea bărbatului a fost anunțată luni (17.08.2020) de Serviciul de Securitate al Poliției (PST), agenția de contrainformații norvegiană, dar numele acestuia nu a fost făcut public.

Între timp, mass-media norvegiană a făcut public numele acestuia, Harsharn Singh Tathgar, cetățean norvegian naturalizat, în vârstă de 50, originar din India. Se pare că Tathgar a obținut titlu de doctor la Universitatea de Științe și Tehnologie din Trondheim, după cercetări asupra proprietăților nichelului șu magneziului.

Potrivit PST, Tathgar a recunoscut schimbul de informații cu diplomatul rus. Conform judecătorului, cetățeanul norvegian ar fi primit bani pentru serviciile sale care nu au fost „nesemnificative”. Se crede că Tathgar s-a întâlnit cu omul său de legătură, diplomatul rus, de mai multe ori în ultimul an.

Diplomatul rus nu a fost arestat împreună cu Tathgar, deoarece benficiază de imunitate diplomatică. Acesta, pe numele său Aleksandr Stekolshchikov, a fost declarat persona non grata, potrivit MAE norvegian, fiindu-i solicitat să părăsească țara în termen de o săptămână. Diplomatul rus ocupa funcția de adjunct al atașatului comercial la Ambasada Federației Ruse de la Oslo.

Între timp, Ambasada Federației Ruse a depus o plângere către autoritățile norvegiene, susținând că Stekolshchikov avea la el un ghiozdan în momentul în care a fost confruntat de PST și, în ciuda imunității diplomatice, a fost percheziționat de forțele de securitate. Moscova acuză acum MAE norvegian de încălcarea statutului diplomatic al personalului său de la ambasadă, dar instituțiile norvegiene au negat aceste acuzații.

Sursă foto: thebarentsobserver.com

1 thought on “Diplomat rus expulzat din Norvegia pentru spionaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *