Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a lansat marți (04.08.2020) un document de informare, de tip ghid, ce cuprinde recomandări pentru angajații din zona de intelligence îm care le sugerează acestora să ia o serie de măsuri pentru a limita expunerea datelor personale de geolocalizare de pe dispozitivele mobile.

Documentul, ce se adresează utilizatorilor de dispozitive mobile din cadrul comunității de informații și departamentului de apărare, avertizează că dispozitivele inteligente folosite în mod uzual, de la telefoane mobile la trackere pentru activități fizice, pot expune datele de localizare și pot pune în pericol personalul în cauză.

„Datele de locație pot fi extrem de valoroase și trebuie protejate. Acestea pot dezvălui detalii despre numărul de utilizatori dintr-o locație, mișcări ale utilizatorilor, rutine zilnice (la nivel de utilizator și organizațional) și poate expune conexiuni necunoscute între utilizatori și locații”, se arată în ghid.

Ghidul i-a avertizat pe angajații ce activează în domeniul de securitate națională că dispozitivele mobile oferă de multe ori acces automat la locație rețelelor și furnizorilor de date celulare, iar aceiași furnizori colectează date de localizare în timp real.

„Dacă un adversar poate influența sau controla furnizorul într-un fel, aceste date despre locație pot fi compromise”, se arată în ghid. Citând rapoarte publice, documentul mai precizează că furnizorii vând date de localizare în timp real către terțe părți.

Ghidul oferă mai mulți pași pe care utilizatorii îi pot parcurge pentru a limita expunerea locației lor. Dezactivarea serviciilor celulare nu este suficientă pentru a asigura securitatea, a avertizat NSA, deoarece adversarii pot încă să stabilească locația dacă Bluetooth-ul și Wi-Fi-ul sunt încă activate datorită snifferelor fără fir care pot determina locația în funcție de puterea semnalului unui dispozitiv – chiar dacă dispozitivul nu este folosit.

NSA sugerează utilizatorilor să dezactiveze serviciile de locație, să oprească Wi-Fi-ul și Bluetooth-ul dacă aceste servicii nu sunt necesare și să plaseze dispozitivele în modul avion atunci când nu sunt utilizate. De asemenea, NSA recomandă acordarea de permisiuni minime aplicațiilor mobile și sugerează evitarea aplicațiilor care se bazează pe serviciile de locație.

Ar fi oare util un astfel de demers de comunicare/informare publică și pentru angajații din structurile autohtone de informații?

Sursă foto: nytimes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *