Negocierile dintre Iran și China cu privire la încheierea unui acord strategic pe o perioadă de 25 de ani par să se fi încheiat, scrie The New York Times, publicând duminică (12.07.2020) un extras de 18 pagini al documentului despre care se crede că ar fi parte a versiunii finale. Acordul ar putea conduce la investiții de 400 de miliarde de dolari din partea Beijingului în schimbul furnizării de petrol la un preț redus.

Documentul, datat cu iunie 2020, care încă nu a fost aprobat de parlamentul de la Teheran, detaliază modul în care China ar primi petrol iranian la un preț considrabil redus în următorul sfert de secol, în schimbul implicării economice într-o varietate de domenii, inclusiv bancar, infrastructură, telecomunicații și transport.

Acordul ar cuprinde, de asemenea, cooperarea militară, inclusiv dezvoltarea de armament, instruire comună și schimbul de informații pentru a combate terorismul, traficul de droguri și criminalitatea transfrontalieră, relatează The New York Times.

China este principalul partener comercial al Iranului. Statul iranian a fost puternic lovit de sancțiunile americane, care au afectat exporturile de hidrocarburi și nu numai.

Atât Teheranul, cât și Beijingul se află în prezent într-o relație destul de tensionată cu Washingtonul – Iranul din cauza programului său nuclear, iar China prin prisma disputelor economice și comerciale cu administrația Trump.

Sursă foto: beltandroad.news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *