Președintele Serbiei a menționat într-o declarație că servicii de informații străine au fost implicate în protestele violente de marți (07.07.2020), care s-au soldat cu atacuri asupra clădirii parlamentului din capitala Belgrad.

Protestul a început după-amiază, aparent determinat de decizia guvernului de a reintroduce măsuri de carantină în urma creșterii cazurilor de infectare cu COVID-19. Până spre seara, protestul a evoluat într-o revoltă la scară largă condusă de militanți de extremă dreapta, precum și de unele grupuri de extremă stânga.

Măsurile de carantină la nivel național pentru combaterea efectelor virusului au fost ridicate la 06.05.2020. Cu toate acestea, redeschiderea țării pare să fi avut loc prea devreme, deoarece numărul de infectări a început să crească aproape imediat.

Marți, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a adresat cetățenilor și a anunțat reimpunerea carantinei la nivel național începând de vineri (10.07.2020) și se va încheia luni (13.07.2020). Imediat ce președintele și-a încheiat discursul, a început un protest aparent spontan în centrul Belgradului. Știrile protestului s-au răspândit prin mesaje pe social media, deoarece oamenii au căutat să își manifeste dezaprobarea față de decizia președintelui Vucic de a reimpune măsuri de restricție la nivel național.

Mulți dintre manifestanți au început să strige sloganuri împotriva imigranților, împotriva Kosovo și au scandat împotriva reșelelor celulare 5G, care ar avea legătură cu răspândirea coronavirusului. Apoi, protestatarii au luat cu asalt forțele de poliție și au intrat în clădirea parlamentului. Poliția a spus că peste 60 de persoane au fost rănite și 30 arestate.

Miercuri, președintele Vucic s-a adresat din nou națiunii, susținând că protestul de marți a fost condus de „organizații pro-fasciste” și „criminale”. El a mai spus că serviciile de informații ale „puterilor străine” au contribuit la promovarea protestelor pe social media, fără a nominaliza vreun stat.

Președintele sârb a mai spus că manifestația urmărea să slăbească guvernul înaintea unei întâlniri cruciale din 10.07.2020 cu omologul său kosovar, Avdullah Hoti, la Paris.

Aleksandar Vucic și-a încheiat discursul spunând că serviciile de securitate ale țării „vor trebui să funcționeze într-un mod semnificativ mai eficient” pentru a aborda problema implicării în politica națională a agențiilor de spionaj străine.

Sursă foto: euronews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *