Canadieni puși sub acuzare pentru spionaj în China

Procurorii chinezi au declarat vineri (19.06.2020) că au pus sub acuzare doi canadieni reținuți pentru presupuse acțiuni de spionaj, într-un caz care a condus la o dispută diplomatică între Ottawa și Beijing, precizează Reuters.

Fostul diplomat Michael Kovrig și omul de afaceri Michael Spavor au fost arestați la sfârșitul anului 2018, pentru acțiuni ce ar fi condus la afectarea securității naționale, după ce autoritățile canadiene au arestat-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei Technologies, la Vancouver, pe baza unui mandat furnizat de SUA..

În decembrie 2019, ministerul de externe al Chinei a declarat că a fost finalizată o anchetă asupra celor doi, iar cazul a fost înmânat procurorilor. Cauza lui Kovrig este tratată de procurorii de la Beijing, iar cea a lui Spavor de cei din provincia de nord-est Liaoning.

Autoritățile canadiene au numit aceste arestări ca fiind „arbitrare”.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, este în prezent pusă sub arest la domiciliu în Vancouver și se luptă cu procurorii canadieni pentru a nu fi extrădată în SUA, unde ar urma să fie judecată pentru fraudă bancară.

Ea ar fi susținut recent un nou argument într-o instanță canadiană, în încercarea de a evita extrădarea, au arătat o serie de documente publicate luni (15.06.2020).

Sursă foto: ft.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *