NATO a emis un comunicat, din 03.06.2020, prin care condamnă atacurile cibernetice produse în timpul pandemiei globale încă în desfășurare.

Oranizația a acuzat, în special, criminalii cibernetici care au atacat instituții care furnizează servicii medicale de bază, spitalele care îngrijesc bolnavii de COVID-19, precum și institutele de cercetare care desfășoară studii pentru identificarea unui remediu pentru coronavirus.

Declarația NATO, emisă în trei limbi – engleză, franceză și rusă, precizează: „Condamnăm activitățile cibernetice destabilizatoare și dăunătoare îndreptate împotriva celor a căror activitate este esențială pentru răspunsul împotriva pandemiei, inclusiv a serviciilor de asistență medicală, spitale și institute de cercetare”.

Organizația a descris atacurile digitale drept periculoase pentru viață și, de asemenea, dăunătoare eforturilor globale de a reuși împotriva unui virus care a infectat 6,29 milioane de oameni din întreaga lume și a ucis peste 380.000.

„Atacurile pun în pericol viața cetățenilor noștri într-un moment în care aceste sectoare critice sunt cel mai mult necesare și afectează capacitatea noastră de a depăși pandemia cât mai repede”, se menționează în declarație.

NATO mai subliniază că Aliații se angajează să își protejeze infrastructurile critice și să consolideze apărarea în domeniul cibernetic. Organizația mai afirmă că apărarea cibernetică a făcut parte din sarcina sa principală de apărare colectivă, așa cum s-a afirmat la Summit-ul de la Bruxelles, din 2018, iar organizația va întreprinde acțiuni împotriva criminalilor cibernetici.

„Reafirmând mandatul defensiv al NATO, suntem hotărâți să folosim întreaga gamă de capacități, inclusiv cyber, pentru a descuraja, apăra și contracara întregul spectru de amenințări cibernetice”, a precizat Alianța.

Sursă foto: cyberdb.co

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *