Forțele guvernamentale libiene (GNA) au anunțat că au recâștigat controlul total asupra capitalei Tripoli, după mai bine de un an de lupte cu Armata Națională Libiană (LNA), condusă de Khalifa Haftar.

Biroul de operațiuni militare al GNA a anunțat, joi (04.06.2020), printr-un comunicat, că a recucerit toate arealele și împrejurimile zonei administrative a orașului Tripoli, scrie BBC.

„Forțele noastre eroice dețin acum controlul în Tripoli, până la limitele orașului”, a declarat Mohammed Gnounou, purtător de cuvânt al GNA.

O sursă militară din partea forțelor LNA a declarat că trupele lui Khalifa Haftar se retrag din toate suburbiile capitalei. Cu toate acestea nu există până în prezent o declarație oficială din partea LNA.

Redobândirea controlului asupra orașului Tripoli de către forțele guvernamentale vine după o serie de victorii împotriva LNA în ultimele săptămâni. Trupele GNA au recâștigat, miercuri (03.06.2020), aeroportul internațional din Tripoli. Acesta a fost închis în 2014 și a fost controlat de mareșalul Haftar din 2019, când acesta a lansat ofensiva asupra capitalei.

Cu toate acestea, războiul civil libian este departe de a se fi încheiat. LNA controlează în prezent estul și sudul Libiei, inclusiv majoritatea instalațiilor petroliere ale țării de pe coasta mediteraneană a statului nord-african.

Sursă foto: globaltimes.cn

One thought on “Forțele guvernamentale din Libia redobândesc controlul în capitala Tripoli”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *