Disputa Turciei cu NATO nu va opri Ankara să operaționalizeze sistemele de rachete ruse S-400

Planurile Turciei de a activa sistemele anti-aeriene S-400, pe care le-a achiziționat din Federația Rusă anul trecut și care au generat dispute cu Occidentul, nu s-au schimbat, fiind încă în curs de implementare, în ciuda unor întârzieri destul de mari, a afirmat purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale de la Ankara, Ibrahim Kalin, scrie France24.

Sistemele de rachete, care ar fi trebuit să fie activate în aprilie, au provocat o scindare între Turcia și aliații săi occidentali, care spun că tehnologia rusă poate genera riscuri la adresa tehnologiilor militare avansate ale NATO.

Ibrahim Kalin a reiterat că Turcia va lucra de bună voie cu țările pentru a remedia orice problemă de securitate pe care „le-ar putea avea în ceea ce privește compatibilitatea sau incompatibilitatea S-400 cu sistemul de apărare al NATO”. Acesta a mai subliniat că planurile Turciei de a activa sistemele de proveniență rusă nu s-au schimbat.

„Din cauza COVID-19, totul a fost amânat, dar, în principiu, respectăm acordul privind sistemele S-400”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Guvernul turc nu a explicat, însă, de ce pandemia de coronavirus a provocat o întârziere în activarea sistemului. Unii experți spun că Turcia a contramandat activarea rachetelor S-400, deoarece încearcă să restabilească relațiile cu SUA, care au fost afectate de mai multe dispute, inclusiv privind achiziționarea de astfel de echipamente militare ruse.

Sursă foto: militarywatchmagazine.com

2 thoughts on “Disputa Turciei cu NATO nu va opri Ankara să operaționalizeze sistemele de rachete ruse S-400

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *