Informații despre mai mult de o mie de angajați și membrii ai Parlamentului European (PE) au fost expuse în ceea ce un oficial al UE a numit „o breșă majoră” în sistemul de securitate informatică.

Datele includ 1.200 de conturi ale funcționarilor aleși din PE, precum și ale personalului auxiliar, împreună cu alte 15.000 de conturi ale experților din domeniul afacerilor europene, a confirmat sâmbătă (16.05.2020) Marcel Kolaja, vicepreședintele Parlamentului pentru politica IT.

Informația expusă conține un volum imens de date ce cinclud informații sensibile și parole criptate, a mai precizat oficialul UE.

Datele provin dintr-un sistem ce funcționează sub domeniul oficial al PE (europarl.eu), însă datele nu au fost găzduite de instituția însăși. „Sistemul în cauză este un sistem gestionat de un anumit grup politic, iar datele expuse sunt referitoare la respectivul grup”, a mai spus Marcel Kolaja.

Acesta a refuzat să menționeze despre ce grup politic este vorba, dar conform portalului POLITICO ar fi vorba despre Partidul Popular European (PPE), cea mai numeroasă formațiune din cadrul PE.

Purtătorul de cuvânt al grupului PPE, Pedro Lopez de Pablo, a confirmat că a fost expusă o bază de date care conținea adrese de e-mail și parole.

Breșa de securitate a fost dezvăluită inițial vineri (15.05.2020) de către compania indiană de securitate cibernetică Shadowmap, al cărei fondator, Yash Kadakia, a precizat pentru POLITICO că au fost descoperite fișiere ce conțin date privind parole și informații personale pe un portal ce aparține PE pe un domeniu oficial ce aparține instituției.

Datele expuse includ, de asemenea, informații referitoare la angajați ai unor agenții ale UE, precum Europol, Frontex sau Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor.

Sursă foto: europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *