Task force european în Sahel împotriva Daesh

La 27.03.2020, guvernele din Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Mali și Niger au convenit printr-o declarație comună să creeze task force-ul „Takuba” pentru desfășurarea de operațiuni în Sahel împotriva organizației teroriste Daesh.

Situația de securitate în Mali și din regiunea Sahel, rămâne o preocupare majoră. În ciuda angajării constante a forțelor naționale, regionale și internaționale, grupurile paramilitare și teroriste continuă să destabilizeze situația, oricum critică, din Mali și sunt acum prezente și în Niger și Burkina Faso.

Atacurile recente din regiunea frontierei comune a celor trei țări africane, în care Daesh contestă autoritatea statelor din Sahel, au obligat autoritățile regionale și comunitatea internațională să își concentreze mai mult eforturile în această zonă.

Între timp, situația umanitară se deteriorează progresiv. Un număr mare de localnici au fost nevoiți să fugă din casele lor și să se mute din cauza grupărilor teroriste.

La solicitarea autorităților din Mali și Niger, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia și Marea Britanie susțin crearea unui grup de lucru integrat în comanda operațiunii Barkhane, care are ca scop combaterea terorismului în regiunea Liptako (zona de est din Burkina Faso, sud-vestul Nigerului și sud-estul Mali).

Grupul de lucru va fi format în mare parte din trupe ale forțelor speciale și va consilia, ajuta și însoți forțele armate din Mali, în coordonare cu partenerii G5 Sahel, misiunea ONU (MINUSMA) și misiunile UE (EUTM Mali, EUCAP Mali și EUCAP Niger), cu o bază legală robustă în conformitate cu dreptul internațional.

Sursă articol și foto: armyrecognition.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *