Odată cu ratificarea  de către Spania a Protocolului de aderare la NATO, la 17.03.2020, Macedonia a făcut pasul final spre a deveni membru al NATO. „Senatul spaniol a ratificat în unanimitate Protocolul”, a declarat ministrul de externe al Macedoniei, Nikola Dimitrov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ambasadorul Spaniei la Skopje, Emilio Lorenzo Serra.

„În numele guvernului și al cetățenilor macedoneni, permiteți-mi să mulțumesc Spaniei și ministrului de externe al țării pentru faptul că a pus problema pe ordinea de zi în circumstanțe atât de dificile pentru Spania, Europa și întreaga lume”, a mai afirmat Nikola Dimitrov.

Spania a fost ultimul membru NATO care trebuia sa semneze protocolul. Spania va transmite acest protocol ratificat Statelor Unite, care îl va transmite la sediul NATO de la Bruxelles. Apoi, Macedonia „va fi invitată oficial să realizeze demersurile de ratificare a Tratatului Atlanticului de Nord care a fost adoptat în Parlament”, a explicat Dimitrov.

Cu acești ultimi pași, Macedonia va deveni în curând cel de-al 30-lea stat membru al NATO.

Amintim că procesul datează încă din 1995, când Macedonia a aderat la Parteneriatul pentru Pace. A început apoi să participe la diferite misiuni NATO – „International Security Assistance Force” și „Resolute Support Mission” în Afganista. La summitul de la București din 2008, Grecia s-a opus prin veto invitației  de a adera. Cu toate acestea, statele membre NATO au convenit că țara va primi o invitație în funcție de demersurile de soluționare a litigiului cu Grecia asupra numelui statului macedonean. În urma unui acord din iunie 2018 pentru redenumirea țării, reprezentanții permanenți ai statelor membre NATO au semnat un protocol privind aderarea Macedoniei de Nord la NATO la 06.02.2019.

Sursă articol: euro-sd.com

Sursă foto: balkaneu.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *