În  ciuda existenței a două coaliții distincte însărcinate cu asigurarea securității maritime în Golful Persic, căile navigabile din regiune se dovedesc, totuși, instabile și nesigure.

Prima coaliție, denumită „Operațiunea Sentinel”, cu baza în Bahrain, este condusă de SUA și include Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrain, Qatar, Kuweit, Australia și Marea Britanie. SUA au creat această coaliție ca mijloc de monitorizare a traficului maritim din zonă, a precizat un înalt oficial al Departamentul de Apărare (DoD) al Statelor Unite, în urma atacurilor din iunie 2019 asupra petrolierelor americane. SUA au acuzat Iranul pentru această operațiune.

O a doua coaliție condusă de Uniunea Europeană în Strâmtoarea Hormuz, este formată din mai multe țări europene. EMASoH (European-Led Coalition In The Strait Of Hormuz) are sediul la baza navală franceză din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Unite și este sprijinită de Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda și Portugalia.

„Când am citit despre noua alianță militară maritimă condusă de Washington pentru a asigura securitatea Golfului, am fost foarte mulțumiți, dar detaliile misiunii navale au demonstrat o prostie strategică ”, a declarat pentru Defense News colonelul în rezervă kuweitian Zafer Alajmi. „Au declarat public că misiunea include apele Golfului, prin Strâmtoarea Hormuz, spre Marea Oman și se termină în strâmtoarea Bab el-Mandeb. Cum au plănuit ofițerii să ocolească Marea Roșie, pe flancul vestic al Golfului, când închiderea strâmtoriei Bab el-Mandeb sau a canalului Suez înseamnă oprirea exportului de petrol în Europa și America?”, a mai declarat acesta.

Componenta militară a misiunii de supraveghere și securitate maritimă a Franței în Strâmtoarea Hormuz a fost declarată pe deplin funcțională la sfârșitul lunii februarie. Zafer Alajmi a numit angajamentul inițiativei navale europene un contrast „binevenit” cu doctrina promovată de SUA în regiune.

Sursă articol și foto: defensenews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *