Trei state membre NATO, SUA, Estonia și Lituania au organizat o serie de zboruri de observație comune deasupra Federației Ruse și Belarusului. Zborurile au fost efectuate între 19.02 – 20.02.2020 în cadrul Acordului „Open Skies”. Scopul lor a fost să înregistreze și să monitorizeze dezvoltarea instalațiilor militare în districtul militar occidental al Federației Ruse și în Belarus.

La 19.02.2020 a fost efectuat primul zbor de observație pe ruta Kubinka-Belarus-Kaliningrad. Mai târziu, în aceeași zi, a avut loc un alt zbor deasupra orașului Kaliningrad. Un alt zbor Kaliningrad-Sankt Petersburg-Kubinka, care a fost inițial planificat pe 20 februarie, a fost afectat de condiții meteorologice severe.

„Open Skies este o parte importantă a activităților de control al armelor derulate de Estonia. Acesta ne oferă o oportunitate mai bună de a monitoriza evoluțiile infrastructurii militare a vecinului nostru din est. Factorul limitant a fost cel meteorologic, care ar fi trebuit cunoscut pentru zborul din 20 februarie. Pe lângă observarea instalațiilor militare, aceste zboruri permit forțelor armate din Estonia să dezvolte cooperarea cu aliați și parteneri importanți”, a declarat locotenent-colonelul Peeter Koiv, șeful Statului Major Generale al Forțelor Armate Estoniene.

Acordul Open Skies face parte din inițiativa internațională privind măsurile de securitate și consolidare a încrederii. Scopul general al acordului este de a promova deschiderea, cooperarea în sfera securității și consolidarea încrederii între statele participante. Scopul specific este  de a culege informații despre forțele militare și activitățile militare ale unor terțe părți din statele vecine.

Sursă articol și foto: milmag.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *