Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că s-a săturat să fie chestionat de liderii europeni cu privire la legăturile strânse ale statului vest-balcanic cu Rusia și China, insistând că Belgradul este determinat să își păstreze angajamentele de aderare la UE, în ciuda întârzierilor fără precedent.

Vucic a declarat, pentru Euronews, că Serbia este în continuare în cursa pentru aderare, în ciuda deziluziei proiectului.

Într-un interviu acordat la Davos, liderul sârb i-a criticat pe cei care au afirmat că Serbia este prea apropiată de Moscova și Beijing, motivând că procesul de aderare este împiedicat de rațiuni de ordin geopolitic.

„Serbia nu este foarte entuziasmată, dar încă suntem dedicați față angajamentele pentru UE, deoarece nu vedem nicio alta alternativă viabilă. Suntem pe acest drum de aproape 20 de ani. Cred că în afară de Turcia nicio țară nu a așteptat atât”, a declarat Vucic.

Serbia nu pare să fie bucuroasă vis-a-vis de această situație impusă de UE, dar oarecum recunoscătoare. Președintele sârb a negat faptul că procesul lent în normalizarea relațiilor cu Kosovo ar fi principalul motiv pentru care accesul în familia europeană este decalat, argumentând că, de fapt, lipsa de interes a UE și a aliaților occidentali face ca procesul să fie tergiversat.

„A fost inițial vorba de relațiile pe axa Belgrad-Priștina. Dar în același timp am discutat aceste probleme nu doar cu oficialii UE, ci și cu secretarul de stat american Mike Pompeo. L-am întrebat dacă putem adera la UE în situația în care găsim o cale de compromis cu Priștina. Dar nimeni din partea UE sau SUA nu a putut confirma că vom deveni parte a Uniunii”, a mai subliniat Vucic.

Se parcă că jocul geopolitic în care Serbia s-a angrenat, pe de o parte cu strângerea relațiilor cu Federația Rusă și China, pe de altă parte cu dorința de a accede în familia UE 27, nu face decât să îndepărteze Belgradul de Bruxelles, iar probleme aderării să treneze până când marile puteri din Vest își vor da mâna pentru a permite Serbiei să adere la UE.

Sursă articol: euronews.com

Sursă foto: europeanwesternbalkans.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *