În ciuda războiului din Ucraina, Turcia continuă negocierile cu Rusia pentru achiziţia sistemului de apărare antirachetă S-400

Turcia vrea să continue achiziţia sistemului de apărare rusesc S-400, în pofida faptului că face parte din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi în pofida războiului dus de Rusia în Ucraina, potrivit unui înalt responsabil turc, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Acest lucru a fost anunţat marţi seara la televiziunea naţională turcă de Ismail Demir, preşedintele agenţiei guvernamentale pentru industrii de apărare turce (SSB), precizând că Ankara mai trebuie să primească două dintre bateriile comandate.

„Continuăm să punem în aplicare decizia iniţială”, a declarat Demir la televiziunea TRT. „Acesta a fost întotdeauna un proiect unic. Nu căutăm să generăm altele”, a insistat el, subliniind eforturile pe care le depune Ankara pentru a păstra legătura cu Moscova.

De la începutul conflictului, Turcia încearcă să promoveze o mediere între cele două părţi beligerante, autorizând totodată livrarea de drone militare Ucrainei de către un grup privat, însă condus de un ginere al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

SSB şi directorul său, Ismail Demir, au fost sancţionaţi în ultimele zile ale administraţiei lui Donald Trump pentru achiziţionarea, la sfârşitul lui 2017, a sistemului rusesc de apărare antirachetă sol-aer S-400.

Prima parte a sistemului a fost primită de Turcia în 2019.

Ankara caută să-şi modernizeze forţele aeriene după ce a fost scoasă din programul de avioane de vânătoare americane F-35, din cauza achiziţionării sistemului rus S-400.

Potrivit lui Ismail Demir, diferendele asupra unor clauze ale contractului au întârziat executarea lui. „Noi am fi putut deja primi a doua tranşă, însă unii parametri ai proiectului implică o cooperare tehnologică şi condiţii de coproducţie”, a declarat el, fără a detalia. „Pentru că acest tip de negociere ia timp, şi livrarea sistemului se prelungeşte”, a justificat Ismail Demir.

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Analiză CNN: Rusia amenință cu „represalii” la exercițiile navale SUA-Japonia

Thu Apr 28 , 2022
Rusia a avertizat Japonia cu „represalii” dacă va extinde exercițiile navale comune cu Statele Unite în apropierea granițelor sale de est. Este cea mai recentă declarație a Moscovei, deja supărată pe sprijinul acordat de Japonia Ucrainei și pe legăturile sale tot mai strânse cu țările NATO. În plus, la mijloc […]