Hoții au prădat echipamentul radio al unui avion din arsenalul nuclear al armatei ruse

Potrivit presei de stat ruse, citată de BBC, hoții ar fi sustras echipamentul radio dintr-un avion militar rus, cunoscut sub numele de „Avionul Apocalipsei”, nume ce i-a fost atribuit ca urmare a rolului său în arsenalul nuclear al țării.

Conform rapoartelor, hoții au intrat în avionul Ilyushin Il-80 aflat pe un aerodrom din regiunea sudică Rostov, au deschis trapa de încărcare și au sustras nu mai puțin de 39 de componente din echipamentul radio.

Ministerul transporturilor al guvernului local a declarat că o investigație privind spargerea este în desfășurare.

Experții militari spun că aeronava este una dintre cele patru Il-80 concepute pentru a fi folosite ca posturi de comandă aerienă pentru oficialii ruși, inclusiv pentru președinte, în cazul unui conflict nuclear.

Într-un raport de luni, agenția de știri Interfax a precizat că aeronava a fost supusă reparațiilor programate la un aerodrom din orașul Taganrog la începutul anului 2019. Oficialii din complexul științific și tehnic al aviației Taganrog au raportat furtul poliției locale pe 04.12.2020, scrie Interfax.

Toate echipamentele ar fi fost intacte la ultima inspecție din 26.11.2020, a menționat Ren-TV.

Aeronava este una dintre cele patru Il-80 aflate în prezent în serviciul forțelor aeriene ruse, deși doar trei sunt operaționale. Interfax le-a descris ca fiind „printre cele mai clasificate aeronave” ale armatei ruse.

În cazul în care va izbucni un război nuclear, președintele rus ar urca la bordul aeronavei, de unde ar putea comanda lansarea de rachete balistice intercontinentale și să ia alte decizii strategice. Fără ferestre externe, cu excepția cabinei de pilotaj, aeronavele sunt proiectate să aibă un grad sporit de protecție împotriva efectelor unei explozii nucleare. SUA operează o flotă similară de posturi de comandă aeriene, numită E-4B Nightwatch.

Sursă foto: airway1.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Manevre militare lângă Galați ale tancurilor americane M1A2 Abrams

Thu Dec 10 , 2020
Tancuri principale de luptă M1A2 Abrams şi vehicule de luptă ale infanteriei Bradley din Brigada 1 Blindată „Ironhorse” (SUA) au efectuat exerciţii în apropiere de Galaţi, într-o zonă aflată la aproximativ 19 kilometri de frontiera României cu Republica Moldova. Militarii şi tehnica americană prezentă la exerciţiu fac parte din Batalionul […]