Guvernul indian a expulzat doi oficiali pakistanezi acuzați de spionaj

India a expulzat doi oficiali de la Înalta Comisie Pakistaneză din New Delhi, după ce aceștia ar fi fost prinși cu acte de indentitate false indiene, în timp ce încercau să acceseze documente clasificate. Guvernul pakistanez a respins acuzațiile și au precizat că expulzările reprezintă „parte a propagandei anti-pakistaneze” din India, subliniind că cei doi oficiali au fost torturați în timpul detenției în India.

Ordinele de expulzare au fost emise după arestarea a trei cetățeni pakistanezi, identificați ca Tahir Khan, Abid Hussain și Javed Hussain. The Times of India a precizat că Abid Hussain lucra la departamentul de eliberare a vizelor la Ambasada Pakistanului, începând cu finalul anului 2018. Tahir Khan era „un funcționar superior” la ambasadă și a ajuns în India în aceeași perioadă în care a făcut-o Abid Hussain. Javed Hussain lucrează ca șofer la ambasadă din 2015 și a fost eliberat de autoritățile indiene după ce s-a constatat că nu a fost implicat în presupusele acțiuni de spionaj.

Duminică (31.05.2020), ministerul afacerilor externe din India a declarat că Javed Hussain și Khan au fost declarați „persona non grata” și li s-a dat ordin să părăsească țara în 24 de ore. Motivul expulzării lor a fost „implicarea în activități incompatibile cu statutul de membru al unei misiuni diplomatice”. Expresia este folosită pentru a descrie un diplomat acreditat care se implică în operațiuni de spionaj. Ministerul a mai spus că l-a convocat pe ambasadorul pakistanez în legătură cu incidentul.

Guvernul indian a declarat duminică seară că anchetează dacă alți oficiali ai ambasadei pakistaneze s-au angajat în operațiuni de spionaj. Observatori diplomatici și-au exprimat aseară certitudinea că Islamabad va expulza cel puțin doi diplomați indieni din țară într-un răspuns la acțiunea Indiei vis-a-vis de Tahir Khan și Abid Hussain.

Sursă foto: indianexpress.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Campanii ransomware și „Internetul întunecat”

Mon Jun 1 , 2020
Daniel ne aduce astăzi în atenție câteva lucruri elementare despre cea mai mare amenințare cibernetică a anului trecut la nivel global – atacurile de tip ransomware, precum și conexiunile acestora cu partea nevăzută a Internetului, Dark Web-ul. Ce înțelegem prin Ransomware? Un ransomware este un tip de software malițios prin […]