Guvernul german a aprobat livrarea către Ucraina a unor TAB-uri (video)

Potrivit Deutsche Welle, guvernul german a aprobat unei firme din Cehia să vândă mai departe Ucrainei 58 de transportoare amfibii blindate din dotarea fostei Armate Naţionale Populare (NVA) a defunctei Republici Democrate Germane.

Anunţul a fost făcut vineri de publicaţia “Welt am Sonntag”, care citează surse din Ministerul german al Apărării.

Spiegel Online scrie că a obținut o confirmare a acestei livrări de transportoare din cercurile guvernamentale.

Potrivit surselor, este vorba de TAB-uri şenilate tip PbV-501 (anterior BMP-1), de fabricaţie sovietică, dotate cu tunuri şi mitraliere.

PbV-501

TAB-urile respective au ajuns după reunificarea Germaniei în dotarea Bundeswehr, fiind apoi cedate armatei suedeze la sfârşitul anilor 1990. Mai târziu Suedia le-a revândut unei firme din Cehia, care intenţionează acum să le vândă la rândul ei Ucrainei. În acest scop, are însă nevoie de o aprobare din partea guvernului german, pe care a şi obţinut-o, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului federal al Apărării.

Potrivit publicaţiei menţionate, această livrare nu poate avea loc imediat fiindcă TAB-urile necesită unele lucrări de recondiţionare, care pot dura câteva săptămâni.

“Welt am Sonntag” aminteşte de asemenea că fostul guvern german, condus de Angela Merkel, a respins în 2019 vânzarea TAB-urilor către armata ucraineană. Şi atunci firma din Cehia a adresat executivului de la Berlin o cerere în acest sens. Merkel şi guvernul său stabiliseră însă din principiu să nu livreze Ucrainei arme pentru a nu periclita dialogul cu Federaţia Rusă.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Bulgaria l-a expulzat pe primul secretar al ambasadei Rusiei, suspectat de spionaj

Sat Apr 2 , 2022
Bulgaria a anunţat vineri expulzarea primului secretar al ambasadei Rusiei suspectat de implicare într-un caz de spionaj, la două săptămâni după ce a adoptat aceeaşi măsură în cazul altor zece diplomaţi, relatează AFP. El trebuie să părăsească ţara în termen de 72 de ore, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe din […]