Guvernul discută un proiect de lege care definește ”situația de criză” și oferă Ministerului Apărării puteri sporite

Ministerul Apărărării a propus guvernului un proiect de lege pentru gestionarea unor situații precum cea din prezent, în care există o criză militară la graniță și o criză a refugiaților din Ucraina, potrivit G4Media.

Proiectul aduce două modificări majore:

– introducerea în legislație a termenului ”situație de criză cu impact asupra securității și apărării naționale”. Aceste situații vor fi gestionate de Ministerul Apărării Naționale, după o procedură aprobată de CSAT

– posibilitatea ca în cazul unor operațiuni NATO pe teritoriul României, forțele armate române să treacă sub comanda operațională a comandantului care conduce respectiva operațiune.

În ceea ce privește ”situațiile de criză cu impact asupra securității și apărării naționale”, acestea sunt declarate doar de CSAT, la propunea ministului Apărării și cu avizul premierului.

O situație de criză cu impact asupra securității și apărării naționale este o situație în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unui incident pe teritoriul național, amenințări, riscuri și vulneraiblități care perturbă societatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Volodimir Zelenski: “În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă”

Tue Mar 8 , 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să accepte un dialog, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze. „În primul rând, sunt pregătit pentru un dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”, a spus Zelensky […]