Guvernul de la Sofia nu vrea trupe NATO în cazul dislocării lor pe Flancul Estic

Dacă se ia decizia de a disloca trupe NATO pe Flancul Estic, guvernul bulgar consideră că această măsură ar trebui pusă în aplicare cu trupe bulgare. Vom avea trupe bulgare care vor îndeplini această sarcină pe teritoriul bulgar cu comandă bulgară, a declarat la postul de televiziune bTV, ministrul bulgar al apărării, generalul Stefan Ianev.

Bulgaria este un stat suveran și deciziile se iau la Sofia, în conformitate cu interesul național bulgar. Ce negocieri vor avea loc la nivel militaro-tehnic, va deveni clar atunci când se va ști dacă este nevoie de vreo întărire. Orice stat spune că vrea să vină aici cu niște trupe, aceasta este și o decizie a guvernului bulgar. Și decizia guvernului bulgar este de a disloca trupe bulgare pe teritoriul bulgar. Asta nu înseamnă că acestea vor face altceva decât că își vor intensifica antrenamentul”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, nu este necesară desfășurarea unor forțe NATO suplimentare în Bulgaria. Conform spuselor lui Ianev, Bulgaria speră într-un scenariu favorabil al crizei dintre Occident şi Rusia.

Scenariul cel mai favorabil este ca diplomația să ofere rezultate. Criza nu trebuie să se transforme într-una militară. Scenariul cel mai nefavorabil este ceea ce a început să se întâmple în Bulgaria – se vorbește că va fi război, din prima clipă se face un apel: „Haide, să vină NATO. Eu de asta sunt îngrijorat, forțele noastre ca parte a NATO sunt neglijate în spațiul public. Responsabilitatea noastră ca stat este să ne dezvoltăm forțele”, a spus Ianev.

Uneori și noi, intrând în semantica discursului despre conflict, nu ne dăm seama că cuvintele sunt importante, iar ele sunt extrem de importante. E bine să fim atenți și selectivi legat de ceea ce spunem și de deciziile pe care le luăm din acest punct de vedere, să lăsăm loc diplomației și, prin discursul nostru, să nu contribuim și noi la această retorică beligerantă și la potențiale decizii, care nu ajută diplomația”, a adăugat el.

Țările din NATO sunt aliate și patrularea împreună cu avioane bulgare se realizează pentru a îndeplini o singură sarcină – poliție aeriană consolidată, a explicat ministrul bulgar al apărării.

Întrebat câți militari americani se află în prezent în Bulgaria, ministrul a explicat: „În prezent, forțele armate americane desfășoară un exercițiu împreună cu armata bulgară la poligonul Novo Selo și sunt aproximativ 200 de militari. Aceste exerciții se desfășoară pe o perioadă de 6 luni, pe bază de rotație”.

Sursă foto: bnr.bg

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ucraina va crește numărul armatei cu 100.000 de soldați în următorii trei ani

Tue Feb 1 , 2022
Ucraina îşi va suplimenta efectivele forţelor sale armate cu 100.000 pe o perioadă de trei ani, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski în parlamentul de la Kiev, potrivit Reuters şi AFP, anunță Agerpres. Şeful statului ucrainean a salutat sprijinul diplomatic şi militar pentru ţara sa, ”cel mai important începând din […]