Guvernul a aprobat procedura privind achiziția de drone de către MApN

Guvernul a aprobat procedura prin care Ministerul Apărării Naționale va cumpăra drone. Executivul a impus condiția ca o mare parte a acestui program să fie realizată în România, informează România Liberă.

Guvernul României a aprobat, discret, Hotărârea 912/2021, referitoare la un program de înzestrare denumit „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”. Prin acest program, MApN va cumpăra două până la șapte sisteme aeriene fără pilot (Unmanned Aircraft Systems, UAS). Ele vor fi în două versiuni – pentru Forțele Terestre și pentru Forțele Navale.

HG 912 este datată cu 19 august și a fost publicată în Monitorul Oficial la 27 august. Interesant este faptul că, în ziua ședinței de Guvern din 19 august, nu s-a spus nimic despre acest punct pe agenda Executivului.

HG 912 nu indică prețul viitoarelor UAS dar arată că MApN trebuie să ceară și aprobarea Parlamentului, în baza OUG 114/2011, care se referă la contracte cu valoarea de cel puțin 100 de millioane de euro fără TVA.

Amintim că, în ultimele luni, mai multe companii anunțaseră că vor colabora pentru a produce drone de circa 277 de milioane de dolari, destinate Armatei Române.

La Bacău, compania românească Aerostar a semnat un memorandum cu firma U-TacS din Marea Britanie pentru a construi în România drone tactice. Geraint Lloyd, director de Dezvoltare și Strategie al U-TacS, preciza că România poate beneficia de infrastructura existentă pentru sistemul Watchkeeper, care este deja un sistem integrat NATO.

Sursă foto: army.mod.uk

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Cât armament au livrat companiile din România către Afganistan în ultimii 17 ani?

Tue Aug 31 , 2021
Companiile românești au furnizat forțelor de securitate din Afganistan armament în valoare de circa 83 de milioane de euro în ultimii 17 ani, printre acestea numărându-se arme de asalt, mitraliere, aruncătoare de grenade și sisteme militare mai complexe, informează adevarul.ro. Cu trupe în Afganistan din 2001, România a exportat oficial […]