Grupul Wagner – armata secretă a Rusiei – în atenția experților Organizației Națiunilor Unite

2

Experții ONU au cerut miercuri Republicii Centrafricane (RCA)  să întrerupă legăturile cu grupul rus Wagner, acuzând forțele private de securitate de hărțuire violentă, intimidare și abuz sexual.

Personalul Wagner, care lucrează îndeaproape cu armata și poliția din RCA, a hărțuit trupele de menținere a păcii, jurnaliștii, lucrătorii umanitari și minoritățile, au spus aceștia într-o declarație comună.

Solicităm guvernului RCA să pună capăt tuturor relațiilor cu personalul militar și de securitate privat, în special cu grupul Wagner”, au spus aceștia.

Experții ONU nu vorbesc în numele organismului global, dar sunt mandatați să-i raporteze constatările.

Grupul Wagner, cu care Moscova neagă orice legătură, oferă servicii de întreținere, echipament militar și instruire în țările în care sunt dislocați, de obicei cu statut de „instructori”.

Dar criticii au acuzat frecvent grupul de abuzuri de drepturi și de servirea intereselor Kremlinului.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian i-a numit „o companie de mercenari ruși care face război în numele Rusiei”, adăugând că „chiar dacă Rusia neagă, nimeni nu este păcălit.

Marți, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield , a declarat: „Mercenarii ruși se angajează în abuzuri ale drepturilor omului asupra civililor, atrag costuri mari în plăți și concesiuni de minereuri și privează cetățenii locali de resursele necesare critice”.

Experții ONU au spus că multe forțe – inclusiv Wagner – au comis încălcări sistemice și grave ale drepturilor omului , inclusiv detenție arbitrară, tortură, dispariții și execuții sumare.

Ei au spus că au primit, de asemenea, rapoarte conform cărora agenții Wagner din Republica Centrafricană au comis violuri și abuzuri sexuale, însă victimele nu au raportat evenimentele autorităților de teama represaliilor.

„Îndemnăm autoritățile să respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional de a trage la răspundere toți autorii încălcărilor și abuzurilor grave ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar comise pe teritoriul lor”, au spus aceștia.

Moscova a confirmat că există 1.135 de „instructori neînarmați” în Republica Centrafricană, care sprijină guvernul asediat al președintelui Faustin Archange Touadera .

Republica Centrafricană este a doua cea mai săracă țară din lume, conform cifrelor ONU.

Grupul Wagner – o armată secretă a Rusiei

Pe lângă armata naţională, Rusia deține şi o armată privată, care execută misiunile „incomode” din punct de vedere politic pentru Moscova.

„Grupul Wagner” este activ în mai multe ţări, iar de participarea acestui grup în diferite conflicte regionale poate să depindă cine câştigă o bătălie pe câmpul de luptă. Oficial Rusia neagă existenţa Grupului Wagner, dar raportul prezentat în 2020 de către Consiliul de Securitate ONU afirmă că această armată privată a intervenit în războiul civil din Libia. Este de menţionat că legislaţia Rusiei interzice constituirea şi funcţionarea armatelor de mercenari.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale.

Fondatorul Grupului Wagner a fost Dmitri Utkin, care conform rapoartelor serviciilor secrete ucrainene este cetăţean ucrainean. Acesta a fost ofiţer într-o unitate specială GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse). Grupul Wagner a fost creat în anul 2013 şi a funcţionat în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei ca o anexă a GRU (Wagner a fost numele conspirativ al lui Utkin). Compania a fost implicată în anexarea Crimeei în anul 2014.

În raportul întocmit de Senatul Statelor Unite se afirmă că Grupul Wagner a încercat prin difuzarea de ştiri false să intervină în alegerile prezidenţiale din anul 2016 din Statele Unite.

Sursă foto: You Tube

Ioana Cristea

2 thoughts on “Grupul Wagner – armata secretă a Rusiei – în atenția experților Organizației Națiunilor Unite

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Recep Erdogan va avea o întâlnire cu Joe Biden

Thu Oct 28 , 2021
Preşedintele turc Recep Tayip Erdogan a declarat că aşteaptă să se întâlnească cu preşedintele Biden, în timpul următoarei conferinţe a ONU despre schimbările climatice, unde vor discuta şi despre anularea livrării aeronavelor F-35, relatează Monitul Apărării citând surse The Hill. Erdogan le-a transmis reporterilor, miercuri, că speră să se întâlnească […]