Germania se opune trimiterii de avioane MiG-29 în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a precizat miercuri că se opune trimiterii de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei din ţări membre ale NATO. Această precizare a venit în urma discuţiilor dintre cancelarul german şi premierul canadian Justin Trudeau, aflat în vizită la Berlin, precizează Defense România, citând agenția Deutsche Presse-Agentur.

Olaf Scholz a evocat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul canadian, livrarea de ajutor financiar, umanitar şi de sisteme individuale de arme, menţionând că Germania a furnizat toate tipurile de echipamente militare şi a trimis arme.

Cancelarul german a declarat că nu sprijină propunerea Poloniei de a livra Ucrainei avioane de luptă prin intermediul bazei aeriene americane Ramstein din Germania.

,,Trebuie să ne gândim foarte atent la ceea ce facem, iar asta cu siguranță nu include avioanele de luptă”, a declarat acesta.

Ucraina a cerut națiunilor occidentale să îi furnizeze avioane de luptă – de provenienţa sovietică – pentru a o ajuta să contracareze bombardamentele pe care Forţelor Aeriene Ruse le efectuează asupra oraşelor ucrainene.

Polonia a declarat marți că este pregătită să transfere toate avioanele sale MIG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania și să le pună la dispoziția Statelor Unite și a îndemnat celelalte state membre NATO (n.a. care deţin avioane din perioada sovietică) să facă același lucru.

SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,”trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Civilii ucraineni pot trage asupra soldaţilor identificabili ca forţe ostile, conform unei noi legi

Thu Mar 10 , 2022
Civilii din Ucraina pot să deschidă focul asupra soldaţilor identificabili ca forţe ostile, conform unei noi legi care a intrat în vigoare în această săptămână, relatează media ucrainene, citate de Agerpres. Conform noii legi, care a intrat în vigoare luni, străinii şi apatrizii care trăiesc legal în ţară pot de […]