Generalii din Myanmar finanțați de o companie petrolieră franceză

Ziarul Le Monde publică o amplă anchetă despre felul în care grupul petrolier francez Total a instaurat un sistem de împărţire a veniturilor cu junta militară din Myanmar. Banii cu care sunt finanţaţi generalii birmani trec prin conturi offshore bazate în Bermude, transmite RFI, preluat de G4Media.

Din întâi februarie anul acesta, data la care a avut loc lovitura de stat militară din Myanmar, presiunea asupra lui Total creşte. Motivul e simplu: grupul petrolier francez e prezent în largul coastelor birmane din 1998, an în care a început să exploateze un zăcământ de gaz. Militanţii pro-democraţie cer de trei luni grupurilor străine – deci lui Total dar şi americanului Chevron – să-şi suspende activităţile pentru a nu mai sprijini astfel junta militară. „Patrick Pouyanné, directorul Total se apără de acuzaţii şi spune că doar se achită de obligaţiile sale contractuale vizavi de statul birman”, precizează Le Monde.

Influentul cotidian francez a avut însă acces la documente confidenţiale care arată o cu totul altă situaţie. Acestea scot la lumină un montaj financiar complex în jurul gazoductului submarin de 350 km care leagă zăcământul de la Yadana de Thailanda.

„Această conductă, al cărei operator şi prim acţionar este firma Total, nu transportă doar gaz; ea este centrul unui sistem prin care sute de milioane de dolari provenite de pe urma vânzării de gaz sunt deturnate din vistieria statului birman spre Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE), o firmă publică cu gestiunea opacă şi controlată de militari”, scrie Le Monde.

Graţie accesului la o serie de documente fiscale şi financiare, ziarul francez ajunge apoi la concluzia că Total şi partenerii săi plătesc foarte puţin statului birman pentru exploatarea propriu-zisă a gazului.

„Printr-o stranie coincidenţă, beneficiile mari ale gazoductului sunt apoi vărsate sub formă de dividende neimpozabile. Asta pentru că încă de la crearea proiectului gazier în 1994, acţionarii gazoductului şi-au înregistrat firma în Bermude, un paradis fiscal. Câteva săptămâni mai târziu au primit şi garanţia că nu vor plăti nicio taxă pe dividende în Myanmar”, se mai arată în ancheta jurnalistică.

Sursă foto: news.sky.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Alte resurse naturale vitale date pe mâna străinilor

Thu May 6 , 2021
Am scris în trecut despre jaful din pădurile patriei și despre vânzarea inconștientă a terenului agricol al României către străini și ne-am pus aceeași întrebare pe care o vom pune și în cazul de față când vom aduce în atenție o anchetă a evz.ro privind prăduirea unor resurse minerale – […]