Franța nemulțumită de comportamentul Turciei ca aliat în cadrul NATO

1

NATO nu trebuie să-și îngroape capul în nisip în ceea ce privește comportamentul recent al Turciei față de aliații săi, a declarat miercuri (17.06.2020) un oficial francez al ministerului apărării, care a acuzat marina turcă că a hărțuit un vas de război francez în timpul unei misiuni NATO, scrie Reuters.

Un înalt oficial turc a negat acuzația, spunând că „nu s-a întâmplat așa ceva”.

Miniștrii apărării NATO vor organiza într-o săptămână o întâlnire în format virtual pe fondul tensiunilor crescânde între Paris și Ankara. Cei doi aliați s-au acuzat reciproc de sprijinirea părților beligerante din războiul civil sirian.

Discutând înainte de ședință, oficialul ministerului francez al apărării a spus că a venit timpul ca NATO să poarte o discuție sinceră despre Turcia și comportamentul acesteia – nu doar în Libia, ci și referitor la alte aspecte, cum ar fi că Ankara cumpără sisteme de apărare ruse S-400 și blochează planificarea apărării NATO pentru regiunea Balticii si Polonia.

„Am cunoscut momente complicate în alianță, dar nu putem fi un struț și nu putem pretinde că nu există o problemă cu Turcia și NATO. Trebuie să o vedem, să o spunem și să o gestionăm”, a declarat oficialul. Catalogând comportamentul Turciei drept inacceptabil, oficialul a menționat rolul Turciei în Libia.

Turcia, care sprijină guvernul recunoscut internațional de la Tripoli, a asigurat un sprijin consistent în Libia, contribuind la respingerea unui atac asupra capitalei executat dee Armata Națională Libiană (LNA) a comandantului estic Khalifa Haftar, care este susținut de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Rusia.

Oficialul francez a subliniat că decizia Turciei de a trimite mai multe arme și mercenari sirieni în țară nu a contribuit sub nicio formă la tratativele de pace și, de fapt, a determinat Rusia să își intensifice implicarea.

Acesta a menționat un caz în care navele turce au acționat agresiv față de o navă de război franceză în cadrul unei misiuni NATO, cea din urmă având intenția de a verifica dacă nava turcă transporta arme în Libia.

Francezul au precizat că nava turcă Cirkin și-a oprit sistemul de urmărire, și-a mascat numărul de identificare și echipajul a refuzat să spună unde se deplasează. „A fost un act extrem de agresiv și nu poate fi acțiunea unui aliat care lucrează în cadrul NATO sub comanda NATO”, a declarat oficialul francez.

Înaltul oficial turc a respins acuzația, afirmând că forțele franceze au căutat să cerceteze o navă turcă în apele internaționale „și acest lucru nu este permis” și că Turcia nu a întreprins nicio acțiune provocatoare sau agresivă. „Cu toate acestea, ne așteptăm ca aliații să arate aceeași înțelegere față de marina turcă și prezența sa”.

 Sursă foto: malaymail.com

Redactia

One thought on “Franța nemulțumită de comportamentul Turciei ca aliat în cadrul NATO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Forțele ruse monitorizează acțiunile USS Porter în Marea Neagră

Thu Jun 18 , 2020
Forțele Districtului militar de sud al Federației Ruse au început monitorizarea distrugătorului american USS Porter, din clasa Arleigh-Burke, care a intrat în Marea Neagră, a precizat Centrul Național de Management al Apărării, citat de TASS. Agenția militară a menționat că distrugătorul a navigat miercuri (17.06.2020) prin Marea Neagră. „Forțele și […]