Franța nemulțumită de comportamentul Turciei ca aliat în cadrul NATO

1

NATO nu trebuie să-și îngroape capul în nisip în ceea ce privește comportamentul recent al Turciei față de aliații săi, a declarat miercuri (17.06.2020) un oficial francez al ministerului apărării, care a acuzat marina turcă că a hărțuit un vas de război francez în timpul unei misiuni NATO, scrie Reuters.

Un înalt oficial turc a negat acuzația, spunând că „nu s-a întâmplat așa ceva”.

Miniștrii apărării NATO vor organiza într-o săptămână o întâlnire în format virtual pe fondul tensiunilor crescânde între Paris și Ankara. Cei doi aliați s-au acuzat reciproc de sprijinirea părților beligerante din războiul civil sirian.

Discutând înainte de ședință, oficialul ministerului francez al apărării a spus că a venit timpul ca NATO să poarte o discuție sinceră despre Turcia și comportamentul acesteia – nu doar în Libia, ci și referitor la alte aspecte, cum ar fi că Ankara cumpără sisteme de apărare ruse S-400 și blochează planificarea apărării NATO pentru regiunea Balticii si Polonia.

„Am cunoscut momente complicate în alianță, dar nu putem fi un struț și nu putem pretinde că nu există o problemă cu Turcia și NATO. Trebuie să o vedem, să o spunem și să o gestionăm”, a declarat oficialul. Catalogând comportamentul Turciei drept inacceptabil, oficialul a menționat rolul Turciei în Libia.

Turcia, care sprijină guvernul recunoscut internațional de la Tripoli, a asigurat un sprijin consistent în Libia, contribuind la respingerea unui atac asupra capitalei executat dee Armata Națională Libiană (LNA) a comandantului estic Khalifa Haftar, care este susținut de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Rusia.

Oficialul francez a subliniat că decizia Turciei de a trimite mai multe arme și mercenari sirieni în țară nu a contribuit sub nicio formă la tratativele de pace și, de fapt, a determinat Rusia să își intensifice implicarea.

Acesta a menționat un caz în care navele turce au acționat agresiv față de o navă de război franceză în cadrul unei misiuni NATO, cea din urmă având intenția de a verifica dacă nava turcă transporta arme în Libia.

Francezul au precizat că nava turcă Cirkin și-a oprit sistemul de urmărire, și-a mascat numărul de identificare și echipajul a refuzat să spună unde se deplasează. „A fost un act extrem de agresiv și nu poate fi acțiunea unui aliat care lucrează în cadrul NATO sub comanda NATO”, a declarat oficialul francez.

Înaltul oficial turc a respins acuzația, afirmând că forțele franceze au căutat să cerceteze o navă turcă în apele internaționale „și acest lucru nu este permis” și că Turcia nu a întreprins nicio acțiune provocatoare sau agresivă. „Cu toate acestea, ne așteptăm ca aliații să arate aceeași înțelegere față de marina turcă și prezența sa”.

 Sursă foto: malaymail.com

Redactia

One thought on “Franța nemulțumită de comportamentul Turciei ca aliat în cadrul NATO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Forțele ruse monitorizează acțiunile USS Porter în Marea Neagră

Thu Jun 18 , 2020
Forțele Districtului militar de sud al Federației Ruse au început monitorizarea distrugătorului american USS Porter, din clasa Arleigh-Burke, care a intrat în Marea Neagră, a precizat Centrul Național de Management al Apărării, citat de TASS. Agenția militară a menționat că distrugătorul a navigat miercuri (17.06.2020) prin Marea Neagră. „Forțele și […]