Franța a început evacuările din Afganistan încă din luna mai. De ce face guvernul de la Paris notă discordantă față de restul aliaților din Occident?

Spre deosebire de alte state occidentale, care se luptă în prezent să își evacueze cetățenii și lucrătorii din ambasadele din Afganistan, Franța a început evacuările încă din luna mai. Atunci guvernul de la Paris a pus în mișcare o operațiune complexă de evacuare a afganilor care lucraseră pentru misiunile diplomatice franceze, precum și a familiilor acestora. Se crede că aproximativ 600 de afgani au fost evacuați în luna mai, urmată de alte astfel de acțiuni pe parcursul lunilor iunie și iulie.

Guvernul francez este acum apreciat pentru modul în care a anticipat evoluția ostilităților. Cu toate acestea, începând cu luna mai au existat multiple critici la adresa Franței. Într-un interviu acordat televiziunii France24, Etienne Gille, directorul organizației caritabile franco-afgane Amité, a ridiculizat acțiunile de evacuare ale guvernului despre care a spus că sunt „premature” și că afectează munca în teren. De asemenea, un diplomat german a declarat pentru Le Monde, sub anonimat, că Franța nu a luat o decizie favorabilă prin inițierea evacuărilor și că Germania nu va părăsi Afganistanul, ci va investi în schimb 400 de milioane de euro pentru a consolida societatea civilă.

De ce răspunsul francezilor a făcut notă discordantă față de cel al celorlalte națiuni occidentale? Fostul ambasador al Marii Britanii în Franța, Lord Peter Ricketts, a oferit o explicație. Acesta a declarat pentru The Telegraph că principalul motiv din spatele acestei planificări și acțiuni anticipate a Franței a fost o oarecare distanțare față de SUA în ceea ce privește deciziile de acest gen.

Marea Britanie, care are „legături mai puternice cu Washingtonul” în comparație cu Franța, s-a bazat în mare parte pe aprecierile de la Casa Albă asupra situației din Afganistan. Franța, pe de altă parte, menține o „distanță relativă” față de Statele Unite și, astfel, a fost capabilă să „acționeze rapid după propriile concluzii”, a spus Lord Peter.

El a adăugat că Parisul a continuat fără a simți nevoia să se coordoneze și să își armonizeze acțiunile cu cele ale aliaților americani.

Sursă foto: in-24.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ministrul apărării din noul guvern afgan condus de talibani – fost deținut la Guantanamo

Thu Aug 26 , 2021
Talibanii au numit un fost deținut de la Guantanamo, pe nume Adul Qayyum Zakir, în funcția de ministru interimar al apărării din Afganistan. Abdul Qayyum Zakir, născut în 1973, a fost arestat de forțele SUA după invazia din Afganistan în 2001 și internat în faimoasa închisoare americană de la Guantanamo. […]