Fostul ambasador nord-coreean în Italia – cel mai mare dezertor al regimului de la Phenian?

Mai multe informații apărute recent în media sud-coreeană arată că ambasadorul nord-coreean în Italia, care a dispărut fără urmă în 2018, s-ar afla în Coreea de Sud, sub protecția autorităților. Dacă acest lucru se dovedește a fi adevărat, Jo Song-gil, în vârstă de 48 de ani, ar fi cel mai mare defector al regimului de la Phenian din ultimii 20 de ani.

Jo Song-gil, diplomat de carieră, care vorbește fluent italiană, franceză și engleză, și-a prezentat scrisoarea de acreditare diplomatică către guvernul italian în mai 2015. În octombrie 2017, a devenit ambasador interimar după ce autoritățile de la Roma l-au expulzat pe ambasadorul Mun Jong-nam.

Jo Song-gil provine dintr-o familie de oficiali de rang înalt cu o lungă istorie în Partidul Muncitoresc din Coreea de Nord. Tatăl a fost la rândul său diplomat, iar tatăl soției sale a petrecut mulți ani ca reprezentant al Phenianului în Hong-Kong și Thailanda. Lui Jo i s-a permis să-și ia soția și copiii cu el la Roma, un privilegiu acordat doar celor mai loiali oficiali ai guvernului nord-coreean.

Dar în noiembrie 2018, Jo a dispărut brusc împreună cu soția și copiii săi. Dispariția a avut loc cu o lună înainte ca acesta să fie înlocuit din funcția de ambasador în Italia. La momentul dispariției lui, mass-media sud-coreeană a raportat că diplomatul și familia sa „se aflau într-un loc sigur” sub protecția guvernului italian, în timp ce își negociau dezertarea. Cu toate, zvonurile nu a fost niciodată confirmat.

Marți (06.10.2020), într-o postare pe o rețea de socializare, un parlamentar sud-coreean a susținut că Jo Song-gil locuiește împreună cu soția în Coreea de Sud sub protecția guvernului, fără a furniza vreo dovadă care să confirme cele spuse.

Miercuri (07.10.2020), un alt parlamentar de la Seul, Jeon-Hae-cheol, șeful Comitetului de Informații, a confirmat faptul că fostul ambasador s-ar afla în țară încă din 2019. Acesta a mai precizat că Jo Song-gil a ajuns în Coreea de Sud după ce „și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a veni în țară”.

Informațiile nu au fost confirmate oficial de guvernul de la Seul sau de vreo autoritate competentă.

Dacă această informație va fi confirmată, ar face din Jo cel mai înalt oficial nord-coreean care a dezertat din 1997 încoace. În acel an a avut loc fuga lui Hwang Jang-yop, principalul teoretician al Phenianului și arhitectul ideologic, care a pus bazele filozofiei „Juche” (încrederea în sine), care este dogmă de stat oficială în Coreea de Nord. Până la moartea sa din cauza insuficienței cardiace, în aprilie 2010, Hwang a trăit în Coreea de Sud cu protecție permanentă din partea autorităților.

Sursă foto: abc.net.au

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Bombardiere strategice ruse – misiune de 12 ore deasupra mărilor nordice

Fri Oct 16 , 2020
Două bombardiere strategice Tu-160 ale forțelor aeriene ruse au desfășurat o misiune de peste 12 ore în apele neutre din Marea Barents, Marea Norvegiei și Marea Nordului, fiind atent monitorizate de aeronavele forțelor aeriene britanice și norvegiene de-a lungul anumitor zone, a declarat miercuri (14.10.2020) Ministerul Apărării din Rusia, informează […]