Fost șef al Directoratului Militar de Informații din Israel: Iranul nu se va retrage din Siria

Iranul nu are intenția de a părăsi teritoriile siriene, în ciuda unor rapoarte oficiale care afirmă contrariul, a declarat miercuri (06.05.2020) fostul șef al Directoratului Militar de Informații din cadrul armatei israeliene (IDF), Amos Yadlin.

Fostul ofițer este în prezent directorul executiv al renumitului think tank israelian The Institute for National Security Studies.

Întrebat despre motivul pentru care IDF ar fi făcut o declarație cu o zi în urmă potrivit căreia Iranul își reduce prezența în Siria dacă acest lucru nu este adevărat, Yadlin a răspuns: „Eu nu am auzit IDF. Am auzit o sursă la nivel înalt din zona de apărare. Suspiciunea mea este că a venit din zona politică a IDF”. Acesta a mai sugerat că actualul ministru al apărării, Naftali Bennett, urmează să părăsească guvernul.

Explicând de ce Iranul nu va ieși din teritoriile siriene, Yadlin a spus că  Siria „este singura țară arabă care a susținut războiul dintre Iran și Irak (1980-1988). Legăturile dintre Iran și Siria sunt puternice din punct de vedere strategic. Iranul vede Siria drept piatra de temelie a politicii sale regionale”.

Continuând, el a afirmat că pentru Iran a fost foarte important să mențină regimul sirian în viața și a făcut referire la vorbele lui Qasem Soleimani, care afirma la un moment dat că „protejarea Tehranului începe la Damasc”.

Yadlin mai subliniază că Iranul dorește să fie foarte aproape de Israel, din punct de vedere geografic, iar prezența în Siria rămâne astfel un obiectiv strategic.

Fostul șef al structurii de informații din IDF a povestit cum, atunci când regimul Assad a început să câștige împotriva ISIS în tandem cu SUA și Rusia, același Soleimani a crezut că există o oportunitate uriașă de a transforma Siria într-o bază iraniană pentru a ataca Israelul. Planul său era să aibă aeroporturi, baze navale, linii de logistică, rachete balistice avansate, drone – totul pentru a permite atacarea Israelului din Siria.

Sursă articol: jpost.com

Sursă foto: warontherocks.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Defrișările ilegale – amenințare la adresa securității naționale doar pe hârtie?

Thu May 7 , 2020
Zeci de oameni au ieșit în stradă, într-o localitate din Parcul Natural Munții Maramureșului, ca să oprească mașinile care transporta lemn tăiat ilegal din pădure. Activiștii de mediu au făcut publice imaginile de acolo și susțin că defrișările din Maramureș depășesc 10.000 de hectare, scrie Digi24. Scandalul iscat a generat […]