Forțele Terestre ale Armatei Române – Ziua Drapelului Național

În 28 de garnizoane din ţară, reprezentanţi ai Forţelor Terestre Române vor participa, în baza Legii nr. 96 din 1998, în data de 26.06.2020, la ceremonii în spaţii publice de înălţare a Drapelului Naţional. Manifestările sunt precedate, în seara zilei de 25.06.2020, de scurte ceremonii de coborâre a drapelului Naţional şi depunere a acestuia spre sfinţire în biserici. Activităţile sunt organizate astfel încât să fie respectate măsurile de prevenire a răspândirii SAR-Cov2, anunță Forțele Terestre într-un comunicat.

În contextul revoluţionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri a unor state naţionale, şi revoluţionarii români, aflaţi la Paris la izbucnirea revoluţiei, vor arbora drapelul albastru, galben, roşu, cu albastru la hampă. Aşa va fi şi consfinţit, ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti, deşi, iniţial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală, aşa cum fuseseră ele arborate de revoluţionarii români din Ardeal la Adunarea Naţională de la Blaj din 26 aprilie. Nu ştim motivul pentru care ardelenii au ales dispunerea culorilor pe orizontală; este posibil să fi fost un mimetism după tricolorul verde, alb, roşu al revoluţionarilor maghiari. Ar mai fi de notat că, iniţial, tricolorul românilor ardeleni a fost albastru, alb, roşu, cu benzile pe orizontală, pe alb fiind scris cu auriu „VIRTUS ROMANA REDIVIVA” (Virtutea romană reînviată). În decursul revoluţiei, însă, treptat, toate drapelele românilor vor înlocui albul cu galben.

Ca drapel naţional, tricolorul se impune în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, dar în varianta dispunerii orizontale a benzilor de culoare. Primul steag din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâşia albastră plasată sus, apoi, în a doua perioadă a domniei lui Cuza, fâşia roşie a fost dispusă la partea superioară. Odată cu venirea domnitorului Carol I, din 1867, atât steagul ţării, cât şi drapelele şi stindardele unităţilor militare vor avea benzile dispuse pe verticală, cu albastru lângă hampă. România se alinia astfel regulilor vexilologice europene pentru steaguri tricolore care au, toate, banda de culoarea cea mai închisă, culoarea “rece”, lângă hampă.

Sursă foto: legestart.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Gruparea de hackeri care a furat 200 de milioane de dolari. Posibile conexiuni cu România, Rusia și Ucraina

Fri Jun 26 , 2020
Un grup secret de criminalitate cibernetică a furat echivalentul a peste 200 de milioane de dolari în criptomonede în ultimii doi ani, precizează compania israeliană de securitate cibernetică ClearSky într-un raport. Într-un raport emis la 24.06.2020, ClearSky a precizat că grupul CryptoCore este activ încă din 2018, vizând în principal […]