Forțele navale poloneze – operațiune de neutralizare a unei bombe din timpul celui de-al doilea război mondial („Tallboy”)

Scafandri-geniști din cadrul forțelor navale poloneze au început luni (12.10.20200) o operațiune de neutralizare a uneia dintre cele mai mari bombe din timpul celui de-al doilea război mondial, descoperită pe fundul unui canal de navigația la Swinoujscie, pe țărmul Mării Baltice, relatyează AFP, citat de Adevărul.

Denumit Tallboy, dispozitivul de peste cinci tone a fost lansat de o aeronavă britanică în aprilie 1945, într-un raid al cărei ținte era un crucișător german. Bomba a fost localizată anul trecut în timpul dragării căii de acces în portul Szczecin, în nord-vestul Poloniei.

„Este o premieră mondială. Nimeni nu a neutralizat niciodată un Tallboy atât de bine conservat, care zace pe fundul mării”, a declarat Grzegorz Lewandowski, un purtător de cuvânt al flotilei apărării de coastă poloneze, staționată la Swinoujscie.

Operațiunea ar putea dura până la 5 zile, potrivit forțelor navale poloneze, iar, pentru a asigura siguranța celor din proximitate, aproximativ 750 de riverani din zonă au fost îndemnați să își părăsească domiciliul pe timpul zilei. De asemenea, pe timpul operațiunii, circulația și traficul maritim vor fi oprite în acest oraș portuar.

Sursă foto: ww2today.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Exercițiul național de securitate cibernetică CyDEx20 – scenarii „COVID-19”, pentesting, analiză malware, forensics și networking

Wed Oct 14 , 2020
70 de entități din mediul public, privat și academic au participat la cea de-a patra ediție a celui mai important exercițiu de securitate cibernetică din România, CyDEx20, informează Ziua de Constanța. CyDEx20 a fost organizat de SRI, prin intermediul Centrului Național Cyberint (CNC), cu sprijinul partenerilor instituționali MApN, MAI, MAE, […]