Explicațiile ministrului apărării cu privire la scandalul centrelor de vaccinare

De luni (15.03.2021) sunt deschise pe platforma de vaccinare 58 de centre ale Armatei, iar datele referitoare la vaccinarea pe categorii de personal în punctele de vaccinare ale MApN vor fi făcute publice, a declarat ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat spotmedia.ro.

Nicolae Ciucă a explicat cum au ajuns să fie înființate centrele pentru militari, ce și când a discutat cu ministrul Voiculescu și când a fost luată decizia ca în etapa a 3-a să fie deschise pentru toată lumea: „Când le-am înființat, când am solicitat înființarea lor, așa i-am raportat premierului. Și premierului Orban, la vremea respectivă, și premierului Cîțu, când am completat documentele de reglementare”.

Ministrul Nicolae Ciucă spune că greul abia începe, odată cu etapa a 3-a: „cea mai mare preocupare în acest moment este de a ne duce către mediul rural, în special unde nu au posibilitatea de organizare a punctelor de vaccinare. Avem deja 22 de containere pe platforme, care pot fi deplasate în localitățile unde este nevoie”.

La nivel național sunt în funcțiune 1.569 de centre, 92 au fost alocate către MApN și acum, când discutăm, 58 de puncte de vaccinare au fost deschise și pentru populația civilă, explică ministrul apărării.

Nicolae Ciucă a mai precizat că această decizie a fost luată încă de la început, când au fost prezentate argumentele implicării rețelei de spitale și infirmerii ale Armatei, cu scopul de a scădea presiunea pe sistemul sanitar al Ministerului Sănătății și ca pentru a putea folosi capabilitățile existente la nivelul MApN, astfel încât pe lângă centrele staționare de vaccinare să poată fi trimise echipele mobile acolo unde nu există posibilități de organizare a centrelor de vaccinare.

Întrebat despre vaccinarea pensionarilor militari și a membrilor de familie a celor activi, ministrul Ciucă a precizat: „În prima etapă a fost targetat personalul medical, în a doua, personalul activ din Ministerul Apărării și cei cu comorbidități. În acest moment, cu pensionarii și personalul activ nu am ajuns la 50% cu vaccinarea. […] Toate ordinele date la nivelul Statului Major al Apărării au fost clare: respectarea prevederilor de etapă. Deci pensionarii peste 65 de ani cu comorbidități. De aceea, v-am spus că militarii activi au făcut pasul înapoi. […] În conformitate cu prevederile Legii 80, cadrele militare active și membrii familiilor beneficiază de serviciile medicale în rețeaua de spitale militare a MApN.

Referitor la discuțiile privind publicarea datelor/locațiilor sediilor în care s-a derulat procesul de vaccinare, Nicolae Ciucă a afirmat că: „Sunt lucrători în sistem atât la Interne, la Apărare, la SRI, la SIE care desfășoară activități pentru care nu trebuie să li se cunoască identitatea. Odată ce aceste puncte au fost date publicității cu locație, la tehnologia de azi, cu o dronă sau alt aparat, poate fi scanată orice persoană care intră într-o locație, iar recunoașterea facială e foarte simplă”.

Începând de azi datele referitoare la vaccinarea pe categorii de personal în punctele de vaccinare ale MApN vor fi făcute publice, a precizat ministrul apărării în finalul interviului.

Sursă foto: antena3.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Vicepreședintele AORR despre pensii militare, înzestrare și evoluția dezirabilă a apărării României

Tue Mar 16 , 2021
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, fost șef al Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei și actual vicepreședinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), a vorbit, într-un interviu pentru adevarul.ro, despre pensiile militare, înzestrarea Armatei Române, dar și despre evoluția dezirabilă […]