Erdogan vrea să trimită soldați în Nagorno-Karabakh, pentru un centru comun de control al încetării focului alături de Rusia

În timp ce soldații Brigăzii a 15-a din districtul militar central rus au început să sosească în Nagorno-Karabah, președintele turc a vorbit despre crearea unui „centru de observare turco-rus” pentru a monitoriza încetarea focului. Ceea ce nu prevede acordul semnat de Armenia și Azerbaidjan, scrie Bloomberg, citat de evz.ro.

Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să trimită soldați pentru a monitoriza încetarea focului din Nagorno-Karabah. La 14.11.2020, Armenia a recunoscut că a pierdut mai mult de 2.300 de soldați în ofensiva lansată cu șase săptămâni mai devreme în Nagorno-Karabah de către Azerbaidjan.

Acest lucru explică în mare măsură de ce Erevan a acceptat încetarea focului, printr-un acord negociat cu Baku, sub egida Rusiei, forțele sale precum și a cele din Rrepublica separatistă Arțah (sau republica Nagorno-Karabah), fiind depășite de omologii lor azeri, datorită sprijinului Turciei.

În cererea sa, președintele turc explică că este vorba de crearea unui „centru de coordonare” cu Rusia și că acest detașament, desfășurat cel puțin un an în Azerbaidjan, va participa la „activitățile centrului de coordonare care va fi stabilit cu Rusia”, pentru a asigura „respectarea încetării focului”.

Săptămâna trecută, Ankara a declarat că a ajuns la un acord cu Moscova cu privire la un „memorandum privind înființarea unui centru de control al încetării focului în Nagorno-Karabah”.

Acest lucru nu a fost confirmat încă de Kremlin, dat fiind faptul că pentru ca un astfel de contingent turc să poată monitoriza încetarea focului, ar fi necesar acordul Azerbaidjanului, Armeniei și Rusiei.

„Acesta nu poate fi un subiect de discuție doar între Moscova și Ankara. Armenia și Azerbaidjan trebuie să accepte desfășurarea soldaților turci”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Perskov.

Sursă foto: trtworld.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Programul de „propagandă” al armatei canadiene, pentru respectarea restricțiilor generate de COVID-19, a fost anulat

Wed Nov 18 , 2020
Forțele armate canadiene au primit ordin să pună la punct un plan pentru a influența cetățenii cu ajutorul tehnicilor de propagandă, cu scopul de a-i determina să se conformeze restricțiilor COVID-19, explică publicația Ottawa Citizen. Subsecretarul de stat din Ministerul canadian al Afacerilor Publice, Laurie-Ann Kempton, a anunțat însă că […]