Dronele Bayraktar, coșmarul rușilor în Ucraina, sunt dorite acum în toată lumea

“Întreaga lume este un client”

Distrugerea sistemelor de artilerie și a blindatelor rusești cu ajutorul dronelor turcești Bayraktar TB2, operate de armata ucraineană, a făcut ca „întreaga lume” să își dorească să le cumpere, potrivit proiectantului dronei, informează Reuters, citat de Digi24.

Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar cu sediul la Instanbul, împreună cu fratele său Haluk, a spus că dronele au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern.

Bayraktar TB2 face ceea ce era menită să facă – să distrugă unele dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene, sisteme de artilerie și vehicule blindate“, a spus Selcuk pentru Reuters de la o expoziție din Baku.

Cel puțin pentru o vreme, TB2 – care are o anvergură a aripilor de 12 metri și poate zbura până la o înălțime de aproape 8.000 de metri, înainte de a ataca artileria și tancurile cu bombe ghidate cu laser, care pot străpunge blindajul vehiculelor rusești – a ajutat la anularea superiorității militare a Rusiei în lupta contra Ucrainei.

Firma Baykar, fondată în anii ’80 de tatăl lui Selcuk Bayraktar, Ozdemir Bayraktar, a început să se concentreze pe construcția de aeronave fără pilot începând cu 2005, într-o perioadă în care Turcia căuta să își întărească industria de apărare.

TB2 a jucat un rol atât de important în Siria, Irak, Libia și Nagorno-Karabah, în plus față de Ucraina, încât acum reprezintă vârful de lance al exporturilor turcești. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că cererea internațională pentru drona TB2 și noua Akinci este uriașă.

Selcuk B. a mai spus că este foarte mândru de dronele folosite în Ucraina, dar și în Nagorno-Karabah, enclava de etnici armeni de pe teritoriul aliatului Turciei, Azerbaidjan, acolo unde forțele de la Baku au recucerit teritorii vaste în 2020.

Producătorul Bayraktarului pregătește noi drone și mai performante

Baykar lucrează la o nouă variantă a faimoaselor drone, TB3, care va avea aripi pliabile și va putea să folosească pista scurtă de decolare și aterizare a portavioanelor. În plus, turcii mai lucrează și la o aeronavă de luptă fără pilot numită MIUS sau Kizilelma.

Primul zbor al Kizilelma va avea loc anul următor, iar TB3 ori până la finalul anului ăsta ori la începutul anului următor”, a spus Selcuk B.

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Comisia Europeană: România, Bulgaria, Polonia, Cehia și Ungaria nu sunt pregătite să intre în zona euro

Fri Jun 3 , 2022
Comisia Europeană arată într-un raport că România, Bulgaria, Suedia, Polonia, Ungaria și Cehia nu îndeplinesc încă cerințele de admitere în zona euro, transmite agenția Sega. Bulgaria încă nu îndeplinește două cerințe pentru aderarea la zona euro, este de părere Comisia Europenă, citată de agenția BTA. Bulgaria nu îndeplinește indicatorii de […]