Drona militară Watchkeeper X ar putea fi produsă în România

România vrea să investească aproximativ 300 de milioane de euro pe mai multe sisteme de drone tactice pentru Armată. Competiția între firmele producătoare se anunță a fi una acerbă. Există chiar posibilitatea ca aceste drone să fie produse în țară, scrie evz.ro.

Drone militare produse în România? Astfel, Thales propune României drona tactică Watchkeeper X, dezvoltată din drona Hermes 450 al israelienilor de la Elbit, conform specificațiilor armatei britanice. Reprezentanții societății Thales vizează o cooperare astfel încât drona să fie produsă în țara noastră.

MApN a obținut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.

Primii care s-au arătat interesați de acest contract au fost israelienii de la Elbit care au propus drona lor Hermes 450 pe care să o și producă în România. Detalii și video aici.

Sistemul propus acum de Thales – Watchkeeper X – are la bază tocmai platforma Hermes 450 realizată de cei de la Elbit. Același sistem pe care israelienii îl propun separat României. A fost însă dezvoltat și personalizat conform standardelor NATO și cerințelor aspecifice ale armatei britanice. Este un produs al unui joint-venture între Thales și Elbit.

Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul Thales România, a explicat pentru HotNews.ro că sistemul Watchkeeper vine însă cu câteva modificări și îmbunătățiri. Acetea au fost dezvoltate conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice și care ar fi plusuri față de alți competitori de pe piață:

  • Este capabilă să decoleze și să aterizeze automat și poate opera și de pe piste neamenajate (ex. de iarbă sau nisip);
  • Este dotată cu două tipuri de senzori: senzori multispectrali (electro-optici și infraroșu), dar și un radar ce acoperă o zonă de 100 de kilometri și poate detecta, identifica și supraveghea ținte în mișcare;
  • Este capabilă să opereze în toate condițiile meteo și în toate anotimpurile, având un sistem propriu de degivraj;
  • Are sisteme de comunicații NATO criptate și poate opera în zone ostile și cu un grad mare de bruiaj, inclusiv unde semnalul GPS nu există;
  • Are certificare pentru a zbura în spații aeriene nesegregate, adică spații aeriene deschise tuturor modalităților de transport aerian civil și unde sisteme aeronautice cu și fără echipaj pot opera în același timp.

„Watchkeeper este un sistem fără pilot tactic, de categoria a doua, cu o autonomie de zbor de 16 ore, cu o viteză de zbor de aproximativ 200 de kilometri pe oră. E un sistem care a fost dezvoltat primordial pentru activități de ISR – Intelligence, Surveillance and Reconnaissance. A acționat și în teatre de operațiuni precum Irak și Afganistan, iar mai recent în Mali. Are peste 105 mii de ore de zbor, iar decolarea și aterizarea poate fi făcută în mod automat”, a declarat Cristian Sfichi.

Potrivit acestuia, sistemul a fost proiectat să funcționeze în toate condițiile atmosferice. La proiectarea Whatchkeeper au fost aplicate toate cerințele armatei britanice.

Reprezentantul Thales mai subliniază și că sistemul Watchkeeper este deja certificat pentru a opera în spațiul aerian nesegregat, adică spațiul aerian deschis tuturor modalităților de transport aerian civil.

Potrivit acestuia, dacă România ar alege soluția Watchkeeper X, ar avea la cheie un produs deja dezvoltat pentru o gamă largă de misiuni și standardizat NATO, fără a fi nevoită să cheltuiască bani în plus pe diferite soluții sau sisteme personalizate.

Linie de asamblare în România, componente produse la firme românești precum Romaero, IAR sau Aerostar.

Cât privește cooperarea industrială, reprezentantul Thales România spune că, dacă Armata o va alege, drona Watchkeeper va fi asamblată și personalizată în România, iar mai multe componente vor fi produse local, în cadrul mai multor firme din industria de apărare din țară.

Sursă foto: thalesgroup.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Militarii români salvează imaginea Uniunii Europene

Fri Feb 26 , 2021
România a oferit o soluție la nivelul Uniunii Europene privind operațiunea militară din Bosnia, afectată de Brexit, scrie Politico, citat de Hotnews. Surse diplomatice române au precizat că Bucureștiul e dispus să pună la dispoziție 134 de militari care să ia locul britanicilor în forțele de menținere a păcii. Operațiunea […]