Donald Trump și sprijinul chinez în campania de realegere din 2020

Un raport al The Wall Street Journal susține că persoane și grupuri care au legături cu Partidul Comunist Chinez și Armata Populară Chineză ar fi donat fonduri substanțiale campaniei de realegere a președintelui SUA, Donald Trump, în schimbul accesului la Casa Albă.

Raportul susține că aproape o jumătate de milion de dolari au fost donați campaniei lui Donald Trump, în numele unor interese ale chinezilor, la scurt timp după ce a depus jurământul de președinte în ianuarie 2017. Unele dintre aceste donații ar fi fost printre cele mai mari făcute în campanie. Lista donatorilor este condusă de patru bărbați, potrivit WSJ, unii dintre ei fiind cetățeni americani de origine chineză, iar cel puțin unul este cetățean chinez și rezident permanent american, ceea ce înseamnă că nu are drept de vot în Statele Unite. Documentul precizează că cel din urmă ar fi donat 150.000 de dolari

Multe dintre aceste donații sunt colectate printr-o organizație care a fost creată în SUA, în 2017, pentru a-l ajuta pe președinte să fie reales în 2020, se arată în raport. Fondurile strânse de grup sunt aliniate campaniei de realegere a lui Trump și a Comitetului Național Republican. Cu toate acestea, potrivit publicației americane, persoanele din spatele organizației au legături cu diplomați chinezi din SUA, precum și cu statul chinez.

WSJ susține că prin banii investiti în campania lui Trump o serie de cetățeni cu conexiuni la Beijing au obținut acces fizic la Casa Albă în cel puțin o ocazie, respectiv în mai 2017. Printre cei care au fost invitați la Casa Albă s-a numărat un consilier personal al lui Xi Jinping, secretar general al Partidului Comunist Chinez. Raportul mai arată că unii dintre acești donatori au participat, de asemenea, la reuniunile de strategie ale campaniei de realegere a lui Donald Trump și la reuniunile Comitetului Național Republican.

Afirmațiile de pe The Wall Street Journal au apărut la doar câteva zile după ce fostul consilier în domeniul securității naționale al președintelui Trump, John Bolton, a afirmat într-o nouă carte că liderul de la Casa Albă a solicitat omologului său chinez sprijin în asigurarea realegerii sale. În noua sa carte, „The Room Where It Happened”, Bolton susține, printre altele, că liderul de la Washington i-a cerut Chinei să importe soia din SUA în valoare de miliarde de dolari, astfel încât comunitățile agricole din Midwest să continue să-l susțină pe Donald Trump în alegerile din 2020.

Sursă foto: economist.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Contraamiral Mihai Panait – noul șef al Forțelor Navale Române

Wed Jul 1 , 2020
Viceamiralul Alexandru Mîrșu a predat conducerea Forțelor Navale Române contraamiralului Mihai Panait, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 30.06.2020, în portul militar Constanța, în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale […]