Disputa Turciei cu NATO nu va opri Ankara să operaționalizeze sistemele de rachete ruse S-400

2

Planurile Turciei de a activa sistemele anti-aeriene S-400, pe care le-a achiziționat din Federația Rusă anul trecut și care au generat dispute cu Occidentul, nu s-au schimbat, fiind încă în curs de implementare, în ciuda unor întârzieri destul de mari, a afirmat purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale de la Ankara, Ibrahim Kalin, scrie France24.

Sistemele de rachete, care ar fi trebuit să fie activate în aprilie, au provocat o scindare între Turcia și aliații săi occidentali, care spun că tehnologia rusă poate genera riscuri la adresa tehnologiilor militare avansate ale NATO.

Ibrahim Kalin a reiterat că Turcia va lucra de bună voie cu țările pentru a remedia orice problemă de securitate pe care „le-ar putea avea în ceea ce privește compatibilitatea sau incompatibilitatea S-400 cu sistemul de apărare al NATO”. Acesta a mai subliniat că planurile Turciei de a activa sistemele de proveniență rusă nu s-au schimbat.

„Din cauza COVID-19, totul a fost amânat, dar, în principiu, respectăm acordul privind sistemele S-400”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Guvernul turc nu a explicat, însă, de ce pandemia de coronavirus a provocat o întârziere în activarea sistemului. Unii experți spun că Turcia a contramandat activarea rachetelor S-400, deoarece încearcă să restabilească relațiile cu SUA, care au fost afectate de mai multe dispute, inclusiv privind achiziționarea de astfel de echipamente militare ruse.

Sursă foto: militarywatchmagazine.com

Redactia

2 thoughts on “Disputa Turciei cu NATO nu va opri Ankara să operaționalizeze sistemele de rachete ruse S-400

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

AFRICOM: Rusia a desfășurat avioane de luptă în Libia

Wed May 27 , 2020
Comandamentul Africii al Armatei SUA (AFRICOM) afirmă că Rusia nu mai poate nega implicarea activă în războiul civil libian, deoarece avioanele desfășurate pe teritoriul Libiei sunt evident operate și susținute cu sprijinul exclusiv al Moscovei. Avioanele de luptă MiG-29 și Sukhoi Su-24, care au ajuns recent în Libia, au fost […]